×
Vyhľadávanie v blogoch

Ak si vyberiete to správne náradie, uľahčíte si prácu v záhrade

Základné záhradnícke náčinie potrebuje každý, či sa staráte o kvetináče na terase, miniatúrnu predzáhradku alebo veľkú záhradu. 

Aké náradie by sa vám mohlo hodiť? 

Rýľ

Na vyhĺbenie jám pre nové výsadby z plôch budúcich záhonov alebo kompostu a samozrejme k rytiu záhonov po zbere budete potrebovať rýľ. Na rýľovanie záhonov sú lepšie typy so zaoblenou čepeľou, pre ostatné účely skôr špicaté rýle. Ideálne by malo držadlo násady siahať k prsiam či ramenám a existujú aj teleskopické násady. Rukoväť môže mať tiež rôzne tvary – široké môžete držať oboma rukami naraz. Pokiaľ jamy budete hĺbiť často, nebude na škodu aj lopata pre ľahšie vyhadzovanie zeminy. 

Rycie vidly

Sú výborné nie len na ohľaduplné kyprenie pôdy, podobne môžeme zapichovaním prevzdušňovať trávnik. Sú v podstate univerzálnym nástrojom s podobným využitím ako rýľ, dobre sa nimi odstraňujú aj dlhé korene buriny. Súčasne nahradia aj klasické vidly, naberiete nimi aj kôpky trávy a prehodíte nezrelý kompost.

Hrable 

Na finálnu úpravu záhonov pred siatím či osadením sa hodia železné hrable, kedy na uhladenie využijete aj ich bezzubú stranu. Ich hrubosť a pevnosť je vhodná tiež pri vyhrabávaní minuloročného lístia alebo starej trávy. 

Ak máte doma kvetinovú lúku a nepoužívate kosačku so zberným košom, oceníte skôr klasické ľahké drevené hrable. Tie moderné už nie sú celodrevené, mávajú plastové kolíky ale trávu alebo seno aj s nimi ľahko zhrabnete. 

Celoplastové pružné hrable sú ideálne na hrabanie lístia a krátkej trávy. 

Drôtené vejárové hrable sa používajú na vyhrabávanie machu a starej trávy z trávnikov, ich stabilnejšie varianty slúžia aj k hrabaniu lístia. 

Motyka a motyčka

S dobrou motykou nakypríte pôdu, vyhĺbite jamky a riadky pre výsadbu a výsevy a taktiež odstránite burinu. Aby ste mohli burine podseknúť korienky, musí byť ostrá. Podľa toho, ako široké riadky máte v obľube, vyberte si rôzne veľkosti a tvary čepelí. Najviac používaná je tzv. holandská motyčka s plochou úzkou čepeľou, ktorá ľahko prechádza pôdou, je ideálna pre kyprenie a základné vyberanie buriny. Pre tvorbu riadkov a odstraňovanie väčšej buriny je lepšia motyčka s ostrím v tvare trojuholníka. Niektoré motyčky majú na druhej strane čepele vidlicu na burinu. 

Ručný kyprič pôdy

Tento pomocník podsekne burinu a nakyprí pôdu bez toho, aby ju obracal. Prechádza sa s ním pod povrchom, obvykle je však potrebný pohyb šklbavo opakovať. Záhon upravený týmto nástrojom sa nevysušuje a nevyrušujete ani neničíte užitočné pôdne mikroorganizmy. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa