×
Vyhľadávanie v blogoch

Menej nápadné cibuľoviny kvitnúce skoro na jar

Často rozkvitajú ešte pod poslednými zbytkami snehu, mráz a sneh im však neublíži. Najznámejšie z cibuľovín kvitnúcich na jar sú asi narcisy a tulipány. Existujú však aj menej nápadné, ale tiež veľmi atraktívne druhy drobnejších cibuľovín, ktoré by vo vašej záhradke nemali chýbať. 

Krókus

Táto rastlinka je vhodná na okraje záhonov, do skaliek, násob a do trávnikov ku splaneniu. Dorastajú do výšky asi 10 cm. Kvety kvitnú od bielej cez žltú, modrú až po fialovú farbu a niektoré kultivary majú kvety žíhané. Kvitne od marca do apríla. Stanovisko volíme slnečné alebo v miernom tieni s priepustnou piesočnatou až kamenitou pôdou. 

Bleduľa

Bleduľu nechajte voľne rozrastať a časom vám vytvorí veľké porasty. Výška rastliny je od 15 do 20 cm. Kvet má čisto biely so žlto-zelenými škvrnkami. Vykvitá v marci a apríli. Vyhovuje im vlhká a výživná pôda v polotieni. 

Snežienka

Potrebuje stanovisko v polotieni napríklad pod listnatými stromami či kríkmi vo vlhkej, humóznej pôde. Na vhodnom stanovisku vytvára trsy. Dorastá do výšky 10–20 cm. Kvitne výhradne bielymi alebo bielo-zelenými kvetmi vo februári a marci. 

Kosatec

Existuje druh nízkych kosatcov kvitnúcich v jari. Vhodný je do skaliek, na suché záhony, do popredia trvalkových skupín či do nádob. Výška kosatca je približne 20–30 cm. Najčastejšie kvitne bielymi, žltými, modrými alebo modro-bielymi kvetmi v apríli až máji. Kosatec potrebuje slnečné stanovisko a priepustnú záhradnú zeminu. 

Puškínie

Vynikne v menších skupinách, na skalkách, medzi rastúcimi trvalkami a hodí sa aj do trávnikov, na okraje krovín či pod redšie stromy. Dorastá do výšky 15–20 cm. Kvitne svetlo modrými kvetmi s tmavším prúžkom v marci a apríli. Rastlinka potrebuje polotieň a ľahšiu humóznu pôdu. 

Modrica

Táto rastlinka dorastá do výšky približne 15 cm. Kvitne bielymi alebo modrými (rôzne odtiene) kvetmi. Doba kvitnutia je od marca do apríla. Stanovisko volíme na slnku alebo aj v polotieni, behom rastu musí byť pôda vlhká a po zaťažení suchšia. Vynikne v obrubách záhonov ale aj v skalkách či ako podsadba kríkov a stromov. 

Scila

Kvety najčastejšie kvitne v modrých tónoch, ale aj v bielych a ružových. Doba kvitnutia je od apríla do mája a dorastá do výšky 15–30 cm. Rastlinka vyžaduje slnečné alebo polotienisté stanovisko, optimálne pod kríkmi alebo stromami s dobre priepustnou pôdou.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa