×
Vyhľadávanie v blogoch

Obrí solitér aj ako živý plot – pestujte bambusy

Od nízkych cez niekoľkometrové obry, bambusov je veľké množstvo druhov. Možno až ťažko uveriť, že podobne ako lipnice, pýr alebo psiarka lúčna aj bambusy patria medzi vytrvalé traviny z čeľade lipnicovitých.

Bambusy pochádzajú najmä z trópov a subtrópov južnej Ázie a Ameriky. V Európe sa po prvýkrát objavili v 18. storočí a doviezli ich moreplavci, ktorí z Ázie dovážali korenie a tropické rastliny predovšetkým do Holandska, Anglicka a Portugalska. Odtiaľ sa neskôr dostal aj k nám. Mnohé druhy sa vďaka svojmu širokému využitiu pestujú kultúrne, ako surovina na výrobu košov, rohoží, vejárov, nábytku, kuchynského náčinia, hudobných nástrojov, nádob či textilu. Bambusové výhony druhu Phyllostachysbambusoidesse s obľubou používajú aj v čínskej a japonskej kuchyni. 

Bambusy vyžadujú výživnú, dobre priepustnú pôdu a pred vetrom chránené stanovisko. Nevhodná je piesočnatá pôda rovnako ako pôda ťažká a ílovitá. Znáša občasné sucho, ale v neustále vyschnutom substráte sa bambusu dariť nebude. Ťažko sa tiež vyrovná s premokrením a nedostatkom hladiny spodnej vody. Nutná je pravidelná zálievka! Pri pestovaní bambusov je kritickým obdobím zima. Bambusom nevadia mrazy ale sucho. Sú to stále-zelené rastliny a v zime odparujú viac vody než opadavé druhy. Zalievame ich preto v dňoch, kedy teploty vystúpia nad nulu a pôda trochu rozmrzne. Nie je nutná iná zimná ochrana, ale nástielka z čečiny alebo netkaná textília nemôže nikdy uškodiť. 

Vyberte si správny druh

Podľa rastu môžeme bambusy deliť v podstate na dve základné typové skupiny. Rastliny, ktoré vyrastajú v trsoch alebo výbežkaté. 

Trsnaté druhy bambusov sú vhodné aj do menších záhrad, obrastajú listami už od zeme a nepotrebujú koreňové zábrany proti nekontrolovanému rozrastaniu. 

Výbežkaté druhy sa veľmi rýchlo rozširujú do svojho okolia, vyžadujú väčšinou vymedzenie priestoru špeciálnou protikoreňovou 1–2 mm silnou fóliou siahajúcou do hĺbky 70 cm. Za čas sú výbežkaté rastliny schopné porásť väčšie plochy a vytvoriť tak malé bambusové lesíky či húštiny. 

U nás patrí k najpestovanejším rod bambusu Fargesia.Vykvitá v zatiaľ neznámych cykloch od 100–190 rokov a potom odumiera celá rodina. V našich podmienkach sa tejto odrode darí na tienistom mieste. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa