×
Vyhľadávanie v blogoch

Zdanlivo spiaca záhrada potrebuje aj v januári vašu starostlivosť

Čo všetko je možné robiť na záhrade v zimných mesiacoch? 

Stále môžete zbierať čerstvé vitamíny zo záhrady – ružičkový či kučeravý kel, slnečnicu hľuznatú, zimnú kapustu, pór, kučeravý petržlen, ozimná cibuľa... ani v januári nemusíte z úžitkovej záhrady odchádzať na prázdno, čerstvé vitamíny vydržia na záhonoch naozaj dlho. 

Myslite na ochranu stromov a kríkov. Ak ešte nie je sneh alebo je ho málo, môžu holomrazy poškodiť pletivá ovocných i okrasných stromov a kríkov. U chúlostivejších rastlín preto doplňte vhodnú izoláciu – čečina, slama a podobne. Nebezpečím je tiež aj príliš snehu, zvlášť mokrého a ťažkého. Môže zlomiť kmienky mladých stromov a poškodiť vervy a koruny predovšetkým ihličnanov. Pokiaľ ste to neurobili už na jeseň, zviažte ich teraz do kužeľov, nízke kríky je vhodné skryť pod prenosné striešky. Rovnako tak s ochranou proti ohrýzaniu zverou. Chráňte stromčeky pletivom či iným podobným materiálom. Myslite pri tom na to, že pokiaľ napadne viac snehu a vytvoria sa na ňom ľadové vrstvy, dosiahne zver omnoho vyššie než zo zeme. Chráňte preto stromy dostatočne vysoko. 

"Po celý rok platí – kto chce, ten si v záhrade prácu nájde vždy."

Pokiaľ nemrzne je aj čas na práce, ktoré ste na jeseň nestihli. Tzn. napríklad na rytie, ak je január bez snehu neváhajte s dohrabaním lístia. Ak sú teploty nad nulou, zalejte neopadavé dreviny, v zime sú smädné predovšetkým rododendrony a azalky. V zime je tiež ideálny čas na drobné opravy techniky, generálku kosačky a ďalších motorových či elektrických pomocníkov a dôkladné vyčistenie náradia. Prekontrolujte oplotenie, upracte záhradný domček. Po celý rok na záhrade platí – kto chce, ten si na záhrade prácu nájde vždycky. 

Nasypte vtáčikom do krmítok a užite si ich sledovanie. Akonáhle napadne prvý sneh alebo začne mrznúť, nezabudnite ich v záhrade rozmiestniť najlepšie tak, aby na nich nemohli predovšetkým mačky a ďalšie šelmy. Vtákom doprajte semená, oriešky, ovsené vločky či pšenicu, ideálne v zmesi, aby si každý druh vybral podľa svojho. Obľúbené sú lojové gule, tu ale pozor na tie, ktoré sú zabalené v sieťke – tá môže vtáčikom zraniť nohu, čo končí takmer vždy smrťou. Čím pestrejší jedálniček vtákom poskytnete a čím je prírode bližšie okolie krmítka, tým viac druhov budete môcť pozorovať. Najčastejšími hosťami sú sýkorka veľká, sýkorka belasá, zelienka obyčajná, vrabec domáci a poľný a drozd čierny, ojedinele sa objavujú aj stehlík čížavý, sýkorka uhliarka, sýkorka hôrna, brhlík obyčajný, pinka severská a obyčajná, hýľ obyčajný, glezg hrubozobý, drozd čvíkota, drozd červenkavý, červienka obyčajná a ďateľ veľký. Najvzácnejší a najkrásnejší skvost krmítok je ochranca vtákov chochláč severský.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa