×
Vyhľadávanie v blogoch

Aby na jar záhrada kvitla, začnite už teraz s výsadbou cibuľovín

Pre rozkvitnutú jar môžeme cibuľoviny vysádzať už od októbra, cibuľoviny sadené v jeseni sú totiž prvými poslami jari. Prišiel teda čas, vybrať miesta kam umiestnime cibuľky tulipánovkrókusovsnežienoknarcisovhyacintovmodríc a podobne. Cibuľky stačí raz vysadiť – pri správnej starostlivosti vás môžu svojou krásou tešiť aj niekoľko rokov. Vynímať sa budú v obrube záhonov, ciest a chodníčkov, ale pekne vyzerajú aj uprostred trávnika alebo pod stromami. Nižšie druhy zasadíme aj do nádob a kvetináčov. 

Väčšina cibuľovín potrebuje priepustnú a výživnú pôdu. Pôdu môžeme vylepšiť zrelým kompostom či kravským hnojom. Ak je pôda ťažký a nepriepustná, je treba pre cibuľku vyhĺbiť priestrannú a hlbokú jamku (cca 30 cm) a na dno vložiť drenáž – piesok či drobný štrk zmiešaný so zeminou. Cibuľoviny sa na miesto sadia tak, aby hĺbka jamky trojnásobne prevyšovala výšku cibule. Nádherné sú skupinové výsadby s aspoň 20 kusmi. Cibuľky sadíme minimálne 10 cm od seba. 

Najobľúbenejšie sú zrejme tulipány vyšľachtené do stoviek farebných odtieňov, výšok, plných aj jednoduchých kvetov, vydržia kvitnúť od apríla do júna, ak vyberieme správne odrody. 

A viete si predstaviť jar bez modríc, bledaviek, snežienok, bledúľ a tavolínov, ktoré kvitnú aj pod stromami? 

Hyacinty, rovnako ako krókusy, vyžadujú ľahké pôdy a slnečné miesta. 

Odolné, vyšľachtené do mnoho variantov rastú aj v ťažkých pôdach – narcisy sú tiež vďačnými cibuľovinami. Potrebujú však viac vlahy, než ostatné cibuľoviny. 

Ak sa na vašej záhradke vyskytuje hryzec alebo hraboš, cibuľky chránime dostatočne hustým pletivom alebo ich vysádzame v perforovaných drôtených či plastových košoch. Pomocníkom pri sadení, zvlášť do trávnika, je sadzač, ktorým ľahko vyryjeme kus zeminy. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa