×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako chrániť broskyňový strom pred kučeravosťou?

Ochorenie spôsobuje huba Taphrina deformans. Prezimuje hlavne v korunách stromov, na vetvách alebo v menšej mierne za šupinami púčikov vo forme blastospóry, ktorá infikuje mladé rašiace listy už v najskorších štádiách. Môžu byť infikované len mladé nerozvinuté listy do dĺžky 10–15 mm. Na listoch, ktoré sú napadnuté, sa už behom mája objaví najprv mierne, neskôr napadne vypuklé svetlo-zelené alebo červené pľuzgiere, listové čepele skučeravia a deformujú sa, listy uschnú a opadajú, veľmi napadnuté letorasty prestanú rásť, deformujú sa a praskajú, ich vegetačné vrcholy zaschýnajú. Hubou sú napádané broskyňové stromy v chladnejších a vlhkých oblastiach (v dobe, kedy sú vetvy a púčiky vlhké po daždi), a to už pri teplotách 6 °C, optimálna teplota pre infekciu a vývoj huby je 20–22 °C. 

Napadnutiu stromov hubou sa nedá veľmi predchádzať – vhodné je vysadiť menej náchylné odrody a pri silnom napadnutí a významnom oslabení stromov podporovať rýchlou regeneráciou listovej plochy prihnojením liadkom vápenatým a závlahou. Otrhávanie napadnutých listov nemá význam.

Už na jeseň je vhodné stromy postriekať napr. Sulkou. Na jar, v počiatočných fázach rastu púčikov, zvolíme ochranu fungicídmi, ktoré sú veľmi účinné. Pozor, toto obdobie je len veľmi krátke! Pokiaľ potom nasleduje teplé počasie, broskyňa sa rýchlo vyvíja, obdobie infekcie je krátke (2–3 týždne) a spravidla stačí jedno až dve ošetrenia. Za chladného daždivého počasia stromy rašia pomalšie a pre infekciu vhodné obdobie sa môže predĺžiť na 5–6 týždňov, ošetrenie je teda treba opakovať viackrát. 

Pre základné a opakované ošetrenie v počiatočných fázach rašenia sú vhodné meďnaté fungicídy (napr. Kuprikol 50, Champion 50 WP, Cuprocaffaro, funguran–OH 50 WP), neskôr sa môžu objaviť prejavy fytotoxicity a popálené listy opadajú. Pre následné ošetrenia pri dlhom infekčnom období možno použiť Delan 70 WG, Delan 700 WDG, Delan 750 SC, Dithane M 45 alebo Dithane DG Neotec, Novozir MN 80 New, Syllit 65 WP.

K postreku si vyberieme skôr dopoludňajšie hodiny bezmrazitých dní, postreková kvapalina musí púčiky jednoročných výhonov aj povrch vetvičiek v celej korune dokonale prekryť a následne zaschnúť, nie však zamrznúť. 

Neskoré zásahy proti kučeravosti nebudú mať žiaden zmysel, pokiaľ stromy neošetríme v skorých fázach rastu púčikov!

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa