×
Vyhľadávanie v blogoch

Všetko o paprikách (časť 2.)

Semená paprík je vhodní vysievať už od polovice januára, najneskoršiu odrodu vo februári, pretože majú dlhú vegetačnú dobu. Pred výsevom semená namočíme, aby sme urýchlili klíčenie. Vysievame do ľahkého substrátu – výsevný substrát zmiešaný s perlitom alebo jiffy tabletami. Klíčiacim rastlinám je potrebné poskytnúť dostatok tepla (ideálne medzi 25–28 °C) a svetla. Pokiaľ je okenný parapet orientovaný na juh či východ, je to ideálne, svetlo by nemala uberať ani záclona. Keď sa vytvoria dva prvé lístky, rastlinky prepichujeme do samostatných kvetináčov. 

Pestovanie v skleníku alebo na vonkajšom záhone? 

Paprika je teplomilnou zeleninou pomerne náročnou na pestovanie. Potrebuje pôdy bohaté na živiny, vlahu a teplo. 

Jeden zo známych pestovateľov paprík odporúča nasledujúci postup pri výsadbe. Vykopať dvojrady – vždy dva riadky vo vzdialenosti 40 cm, potom 80 cm medzera a ďalší dvojrad. Všetky ich riadne preliať vodou, vlaha by mala dosahovať asi 40 cm hlboko. Kombinované hnojivo a hnoj podporia dobrý štart paprík. V jednom riadku umiestnime rastliny po 35 cm. Sadíme ich striedavo "cikcak" tak, aby v medzere medzi dvoma paprikami bola jedna rastlina z druhého riadku. Až vyrastú, budú sa papriky svojimi korunami podopierať. Prvý kvet nebo plod utrhnite. Berie si pre seba príliš mnoho živín a ostatné sa vyvíjajú horšie. Vhodné je tiež očistiť spodnú polovicu stonky a prisypať zeminu, asi 10 cm, paprike tak zosilnie kmeň a zhustnú korene. 

Vonkajší záhon

Poľné pestovanie sa darí len v teplých oblastiach na slnečných a chránených polohách. Ideálna poloha stanoviska bude na južne orientovanej strane. Na záhony sa sadeničky vysádzajú až v druhej polovici mája, kedy nehrozia prízemné mrazy. Pred výsadbou (aspoň 3–4 týždne) je pripravený záhon vhodné prikryť čiernou mulčovacou fóliou, ktorá napomôže prehriať pôdu. Na záhone ju možno ponechať aj dlhšie, a sadenice vsadiť do otvorov v nej vystrihnutých. Bude brániť rastu buriny a pomáhať udržať teplo. Použiť môžeme aj iné mulčovacie materiály. Spočiatku je lepšie umiestniť nad rastliny fóliový kryt, sklenené zvony, alebo ich prekryť netkanou bielou textíliou, čo je najjednoduchšie riešenie. Väčšinou je možné pestovať ich aj v nádobách (dostatočne priestorných a hlbokých) na terase či balkóne. 

Skleník alebo fóliovník

Aby sa kvety paprík lepšie opelili, je dobré kvitnúcimi rastlinami občas zatriasť, alebo peľ prenášať štetcom z kvetu na kvet. Plodov sa v teplej skleníkovej klíme dočkáte skôr. Papriky tu nie sú napádané hubovitými chorobami, pretože sú tu chránené pred dažďom. 

Papriky potrebujú ku svojmu rastu pravidelnú zálievku tak, aby bol substrát stále mierne vlhký (nie však premokrený). Dostatok vlahy potrebuje rastlina najmä v dobe keď sa tvoria plody, aby boli veľké, šťavnaté a nezaschli im špičky. Až potom pri teplote nad 18 °C, začnú papriky nasádzať plody. Výživná pôda a pravidelné prihnojovanie napomôže k bohatej úrode. Pri nasádzaní plodov je vhodné hnojivo s vyšším obsahom draslíka a trocha vyzretého kompostu. Nevhodné sú dusíkaté hnojivá, ktoré zbytočne podporujú tvorbu listov. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa