×
Vyhľadávanie v blogoch

Univerzálna mäta

Mäty je vyšľachtenej a pestuje sa mnoho druhov, krížencov a kultivarov. Vôňa, chuť a vzhľad je tak vďaka tomu veľmi rozmanitá. Porastie ako v nádobe, tak aj v záhone, kde sa môže časom stať aj ťažkou burinou, pokiaľ ju neusmerníme v raste. 

Mäta pochádza z južnej Európy a Stredomoria, ale nájdeme ju aj vo všetkých oblastiach mierneho podnebia, kde zdomácnela. Dorastá do výšky až 75 cm, má lesklé tmavo zelené listy a fialovkasté stonky.Farba kvetu závisí od druhu. Môže byť biela, svetlo ružová, ale aj fialová. Najdôležitejšou zložkou mäty je mentol, aj keď charakteristickú vôňu mätových lístkov spoluvytvára aj ďalšia silica, ktorá podtrhuje jej typickú chuť a arómu. Rastliny sú bohaté na triesloviny. 

Pre pestovanie mäty vyberieme slnečné stanovisko, aby sme umožnili plné rozvinutie aromatických látok. Pôdu vyžaduje hlinitopiesočnatú až hlinitú, humóznu s dostatočnou zásobou vody. Nemá rada suché miera, ako ostatné silicové kolegyne! Pred výsadbou dobre pripravíme záhon, nakoľko mäta rastie dlho na jednom mieste (odstránime burinu a vyhnojíme dobre uležaným kompostom). Kvitne v druhej polovici leta. Pravidelne zalievame. Mäta sa rozrastá podzemnými výhonkami, pokiaľ ju chceme obmedziť v raste, zasadíme ju do nádoby. Pred jarou ju zrežeme a odstránime zaschnuté časti výhonkov. Jednotlivé druhy mäty sa medzi sebou vzájomne ľahko krížia. Listy alebo výhonky zbierame priebežne od počiatku kvitnutia. 

Mäta má dezinfekčné účinky, podporuje tvorbu žlče a napomáha tak tráveniu. Zmierňuje nadúvanie a uvoľňuje kŕče v tráviacom trakte. Lieči zápaly horných dýchacích ciest. 

Náš tip: Pri nádche a zápaloch priedušiek vhoďte pár lístkov mäty do vriacej vody, potom inhalujte vzniknuté silicové pary, ktoré majú uvoľňujúci a dezinfekčný efekt. Ak pridáme odvar z mäty do kúpeľa, pomôže nám to pri hojení rôznych kožných ekzémov. 

V kuchyni je veľmi univerzálna a využijeme ju ako pri príprave slaných, tak aj sladkých pokrmov. Môžeme ju pridať do rôznych miešaných zeleninových a ovocných šalátov, nálevov, jogurtových zálievok, mäsitých pokrmov, napr. arabskej kuchyne a pod. V letnom období je osviežujúca jemne nasekaná mäta v rôznych miešaných nápojoch. Viete si predstaviť také mojito bez mäty? Mätový olej sa používa pri výrobe likérov, cukroviniek, žuvačiek aj zmrzliny. Žuvanie čerstvých listov osvieži dych lepšie než pepermintová žuvačka. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa