×
Vyhľadávanie v blogoch

Petržlen kučeravý i hladkolistý

Prvé zmienky o petržlene našli historici už v 3. storočí, kedy bol petržlen uvedený ako korenie v rímskej kuchárskej rukoväti. Pochádza z vyšších polôh Stredomoria, kde doteraz divoko rastie. Už od 16. storočia sa rozlišujú koreňové a vňaťové typy a vtedy bola prvýkrát izolovaná aj petržlenová silica. V staroslovenskej kuchyni bola jeho vňať používaná do omáčok, tvorila taktiež súčasť nálevov a tradičných vaječných veľkonočných pokrmov. 

Pre letný a jesenný zber ho vysadíme na jar a druhýkrát v polovici leta, aby sme mali dostatok vňate behom zimy. Môžeme ho tiež pestovať za oknom v kvetináči a zbierať celoročne. Petržlen sa bude dariť na slnečnom alebo čiastočne zatienenom mieste. V zime ho pestujeme na chránenom južnom stanovisku. Pôdu vyžaduje priepustnú a úrodnú. Pred výsevom zapracujeme do pôdy trhu vyzretého kompostu či hnoja. Semená vysejeme do hĺbky 5 mm priamo na konečné stanovisko. Klíči pomerne dlho, pravidelne ho jemne zavlažujeme aby pôda nevyschla, než sa objavia prvé rastlinky. Po vzídení rastlinky vyjednotíme na 68 cm, potom ešte raz na 25 cm. Než sa petržlen rozrastie, zbierame len pár vetvičiek z každej rastliny. Stonky vybiehajúce do kvetu odstrihneme. 

Účinnou látkou petržlenu sú silice. Najvýznamnejší je apiol, v menšom množstve však obsahuje aj terpény, felandrén, cymol a pinén. Ďalšou významnou liečivou látkou sú flavonoidy (apiín, polyacetylen). List naviac obsahuje väčšie množstvo kyseliny listovej. Využiteľná je v podstate celá rastliny. Koreň, listy i semená obsahujú priaznivé silice v liečivom množstve. Petržlen obsahuje 85% vody, ale jej vláknina je tak tuhá, že k príprave na vitamíny a minerály bohatej šťavy je nutné dôkladné rozmletie. Petržlen je bohatý na draslík, vápnik, horčík, mangán, železo a chlór, provitamín A, vitamín B. Silice pomáhajú pri chorobách obličiek, močového mechúra, pri problémoch s močovými kameňmi, pri zápale prostaty, pri menštruačných problémoch a črevnej kolike. Spazmolytické pôsobenie na cievy napomáha zvýšenie prietoku krvi v obličkách. 

Pôsobí na rozšírenie artérií, čím nepatrne znižuje krvný tlak. Pôsobenie na tráviaci trakt sa prejavuje zvýšením sekrécie tráviacich enzýmov a uvoľnením kŕčov hladkého svalstva. Povzbudzuje chuť k jedlu, zlepšuje funkciu žliaz s vnútornou sekréciou. Je výborným vnútorným prostriedkom k prečisteniu pleti. Možno ho pridať skoro do všetkých pokrmov, polievok, smotanových aj hubových omáčok, nálevov, duseného a pečeného mäsa, šalátov, na zdobenie chlebíčkov a rôznych pochúťok, a lyžicu alebo dve do žemľových knedlíkov. V úmerných dávkach je petržlen každodennou zdravou súčasťou jedál kuchýň mnohých národov. 

TIP: Na zimné mesiace možno petržlen nasušiť alebo zamraziť. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa