×
Vyhľadávanie v blogoch

Aksamietnice – nenáročné a vďačné

Sú krásne, nepotrebujú takmer žiadnu starostlivosť a na ich kvety sa možno spoľahnúť po celé leto. Naviac môžu záhradu ochrániť pred niektorými škodcami. 

Aksamietnice alebo afrikány patria do skupiny kvetín, ktoré kvitnú do mrazov. Vyšľachtených je veľa druhov.

Semená vysievame priamo na záhon, alebo je možné predpestovať sadeničky na okennom parapete. Rastliny rastú rýchlo, pre predpestovanie sadby preto stačí zhruba mesiac. Vonku ich vysadíme v polovici mája. Ak vysievame priamo na záhon, odporúčame semená vysievať do riadkov 30 cm vzdialených od seba, do hĺbky 1,5–2 cm. Pôda by mala byť rovnomerne vlhká. Po vzídení rastlinky vyjednotíme. Afrikány sa ľahko vysemeňujú a tak môžu rásť na jednom mieste aj niekoľko sezón. Aksamietnice patria k roku, ktorý zahŕňa asi 50 druhov vzpriamených, silne aromatických bylín kríkovitého vzrastu. Rozdeliť ich môžeme do troch základných skupín:

Aksamietnica rozložitá – rozlišujeme jednoduché a plnokveté druhy. Je najrozšírenejších druhom, ktorý tvorí nízke široko vetvené kríky s hlboko vykrojenými listami, krásne vyzerá na obrubách záhonov a cestičiek. 

Aksamietnica vzpriamená – jej kvety dosahujú v priemere 5–10 cm. Niektoré dorastajú značných výšok 60–80 cm a niektoré sú nízke a vhodné aj k sadeniu do nádob. 

Aksamietnica drobnokvetá – má bohato vetvené kríky obsypané drobnými kvietkami. Krásne vyzerá v zmiešaných záhonoch, ako obruba záhonov aj v kvetináči spoločne s ďalšími kvetmi. 

Listy aksamietnice sa vyznačujú špecifickou vôňou, ktorá je daná obsahom sírnych derivátov. Niektoré odrody ich obsahujú menej, iné viac. Afrikány niektorí záhradníci vysádzajú na okraje záhonov a využívajú ich na ochranu pred voškami. 

Každý, kto pestuje koreňovú zeleninu, ale tiež jahody alebo okrasné cibuľoviny sa už určite stretom s úporným háďatkom, napádajúcim podzemné časti rastlín. Afrikány dokážu tohto škodca zo záhonu vypudiť. Na jeden až dva roky vystriedame zeleninu práve aksamietnicami. Háďatko tak z pôdy zmizne, naviac bohatý koreňový systém aj nadzemná časť sú po zarytí vynikajúcim zeleným hnojivom.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa