×
Vyhľadávanie v blogoch

Georgíny, kvetiny našich babičiek

Georgína patrí medzi letnú a jesennú klasiku. Mnohých pestovateľov uchvátila svojou nádherou a rozmanitosťou kvetov. Na trhu sa objavujú stále nové a nové odrody, takže výber je naozaj pestrý. Dlhá je aj doba ich kvitnutia. Kvitnú v júli a kvety zničia až prvé mrazy. Vďaka tomu patrí už viac než 150 rokov k najobľúbenejším záhradným kvetinám. Ale hľuzy je nutné na jeseň vybrať zo záhonu a správne zazimovať. Pri nevhodnom zimovaní ľahko splesnivejú, zhnijú či naopak zoschnú. Za trochu starostlivosti sa vám ale v lete odvďačia svojimi kvetmi. 

Georgíny sú značne citlivé na mráz, dôležitý je tak správny čas výsadby. Pokiaľ jarné mrazy popália čerstvo rašiace výhonky, rast sa na dlhú dobu zastaví. Hľuzy z tohto dôvodu sadíme radšej až v polovici mája. Plody majú radi priepustné a hlinitopiesočnaté, výživné pôdy na slnečnom stanovisku, chránenom pred prudkým vetrom. Sadíme ich v rozostupoch 50–100 cm podľa druhov georgín a asi 10–15 cm hlboko. Od začiatku im poskytneme oporu, kam ich budeme postupom času viazať, aby sa nezlomili. 

Keď výhonky dosiahnu 20–30 cm, zachováme 3–4 najsilnejšie a ostatné vyštipneme. Podporíme tak kvitnutie – skoré, bohaté a dlhodobé i kvalitu kvetov. Rastlina by sa inak vysilila tvorbou listov. Pravidelne odstraňujeme odkvitnuté kvetiny. Ak chceme využívať georgíny aj k rezu, ponecháme len vrcholový kvet a postranné púčiky odrežeme. Hnojíme každý týždeňdo polovice augusta hnojivami pre záhradné kvetiny. Rastliny síce kvitnú až do prvých mrazov, ale neskoršie hnojenie by viedlo k narastaniu hľúz aj na jeseň a tie by pred zimou nestihli vyrásť. 

Pre zber hľúz je vhodná doba, kedy nie je pôda príliš mokrá, aby sa z nich ľahko dala odstrániť hlina. Zo zeme ich vyberieme najlepšie rýľovými vidlami. Rýľom by sme ich mohli poškodiť. Hľuzy georgín sú krehké a nesmie sa s nimi manipulovať silou, pretože by sa ľahko poranili a zlomili. Potom ich očistíme od zeminy a uložíme ich na týždeň alebo dva na miesto, ktoré je suché, vzdušné a chránené pred mrazom. Hľuzy potom uložíme na chladné miesto do zmesi rašeliny a piesku alebo len do piesku. Teplota pre prezimovanie hľúz je medzi 4–6 °C. Miestnosť by mala byť vzdušná a dobre vyvetraná. Čas od času georgíny cez zimu skontrolujeme.

Ak georgíny hnijú či plesnivejú môžeme sa pokúsiť o resuscitáciu. Zlú a poškodenú časť hľuzy ostrým nožom odkrojíme a miesto rezu zasypeme práškom z dreveného uhlia a miesto necháme preschnúť. Hľuza by sa mala zaceliť, miesto zaschnúť a na jar normálne rásť. Ak úplne vyschnú môžeme skúsiť vodný kúpeľ z vlažnej vody. Za pár hodín ich privedie do lepšej kondície a potom obyčajne vez problémov zasadené v zemi vyrastú.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa