×
Vyhľadávanie v blogoch

Zvončeky

Dvojročné rastliny, ale aj pôvabné trvalky rozmanitých druhov a kultivarov zvončekov s kvetmi modrými, purpurovými, ružovými i bielymi ozdobia každú záhradu. Do rodu Campanula (zvonček) patrí okolo 300 druhov, ktoré pochádzajú z mierneho pásma severnej pologule – z lúk, skál i okrajov lesov. Typický zvonkovitý kvet je tvorený päťcípou zrastenou korunou, môže ale byť niekedy aj lievikovitý, hviezdicovitý alebo takmer plochý.

Čím viac sa priblížime podmienkam biotopov zvončekov, tým lepšie sa im bude dariť na našej záhrade. Všeobecne sa dá povedať, že zvončeky najlepšie rastú vo vlhkej, ale dobre priepustnej pôde. Vhodnejšie sú pre nich chladnejšie polohy, znesú však aj záhrevné lokality, keď ich vysadíme do mierneho polotieňa.

Najčastejšie pestované zvončeky 

Zvonček karpatský (Campanula carpatica)

Stredne vysoká trvalka dorastajúca 20–30 cm. Nad ružicou srdcovitých listov tvorí množstvo veľkých modrých alebo bielych kvetov na bezlistých stvoloch. Možno pestovať aj v nádobách. Dobre porastie na slnečnom stanovisku v kvalitnej, ľahkej záhradnej pôde s dostatkom vápnika. 

Zvonček klbkatý (Campanila glomerata)

Hojne rastie aj na našich podhorských lúkach a je rozšírený v celej Európe a Ázii. Tmavo modré kvety sú nahlúčené v hlávkach na vrchole 20–30 cm vysokých stoniek. Menšie súkvetie sa tvorí aj na vrchných listoch. Má rád mierne vlhké pôdy a slnečné stanovisko, znesie aj občasné preschnutie.

Zvonček prostredný (Campanula medium)

Dvojročná rastlina, ktorý vytvorí v prvom roku prízemnú ružicu listov a po prezimovaní na záhone v nasledujúcom roku bohato pokvitne. Z jarných výsevov možno túto rastlinu pestovať aj ako letničku. Drobné semená vysievame v júni alebo júli (pre jarný výsev vo februári až marci) na povrch substrátu, zatlačíme ich ale nezasypávame. Substrát udržiavame po celú dobu mierne vlhký. Sadeničky vysadíme na záhon koncom leta. Cez zimu ich chránime čečinou. 

Zvonček broskyňolistý (Campanula persicifolia)

Tvorí prízemnú ružicu listov, z ktorých vyrastajú štíhle, nevetvené a málo olistené stvoly 30–60 cm vysoké. Na ich vrchole vykvitajú veľké, kalichovité, široko otvorené kvety. Kvety sú modrej alebo bielej farby. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa