×
Vyhľadávanie v blogoch

Dali by ste si hadomor španielsky?

Čierny koreň sa podobá chrenu, ale chutí ako paštrnák a pripravuje sa ako špargľa. Čierny koreň (Scorzonera hispanica), alebo hadomor španielsky, je veľmi užitočná zelenina. Ako možno odvodiť z názvu, čierny koreň sa do zvyšku Európy rozšíril práve zo Španielska a podľa povestí bol až do 16. storočia užívaný proti bubonickému moru. Ľudia tiež verili, že keď sa vloží do úst hada, tak zomrie. U nás sa pestuje pomerne málo, aj keď má zaujímavú chuť a je ľahko stráviteľný. Pestuje sa najviac v Belgicku cez Holandsko a Nemecko až do Poľska. 

Jedná sa o vytrvalú rastlinu, ktorá vytvára v 1. roku priamy, valcovitý, 30–40 cm dlhý koreň s čiernou pokožkou a bielou dužinou. Kvitne až v druhom roku sýto žltými kvetinkami čokoládovej vône na stonkách vysokých až 120 cm. Čierny koreň nie je nijak náročný na klimatické podmienky, darí sa mu prakticky vo všetkých oblastiach. Dariť sa mu bude v polotieniPôdu vyžaduje hlboko prepracovanú, hlinitú, bez kameňov, neznáša pôdy kyslé a tiež priame hnojenie kravským hnojom a prihnojovanie dusíkatými hnojivami V takom prípade môžu byť korene horké a dužina hubovitá. Na mieste, kde koreň pestujeme nemá spodná hladina vody presahovať 80 cm. Stála pôdna vlhkosť je však predpokladom vysokých výnosov. Rastliny sú podobne, ako napríklad paštrnák, plne mrazuvzdorné. 

Semená vysievame do riadkov vzdialených 30–40 cm od seba do hĺbky 2–3 cm. Má dlhú vegetačnú dobu a tak sa vyplatí včasný jarný výsev. Rastliny po vzídení presadíme na vzdialenosti 8–10 cm. Zbierame v priebehu októbra. V prvom roku nepočítajte s veľkou úrodou, koreň dorastá okolo 30 cm, a je lepšie vydržať ešte jeden rok. Ak chcete čierny koreň pestovať ako ozimnú zeleninu vysejte ho začiatkom augusta pre zber behom jari nasledujúceho roku. Pri zbere dajte pozor, aby ste veľmi krehké korene nezlomili. Z koreňov po poranení vyteká biela šťava, ktorá obsahuje inulín. Práve pre túto látku je čierny koreň zeleninou vhodnou najmä pre ľudí s ochorením cukrovky. 

Na zimu uložíme korene do vlhkého piesku, prípadne do pareniska, pretože pomerne rýchlo vysychajú. Pri vysokej vzdušnej vlhkosti korene uchovávajte až do neskorej jari. Pre zimné uskladnenie je ešte lepšie, keď korene pred uložením do vlhkého piesku zviažete do zväzkov a zabalíte fóliou, aby nevyschli. 

Hadomor obsahuje veľké množstvo vody, sacharidov, vlákniny, bielkovín, tukov a inulínu. Je zdrojom vitamínov A, B1, B2, C a E. Z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, horčík, vápnik a železo. Nachádza sa v ňom aj látka allantoín, ktorá podporuje liečbu rán, trávenie a činnosť žliaz s vnútornou sekréciou. Čierny koreň sa pred konzumáciou musí starostlivo umyť a zbaviť čierneho povrchu a latexu, ktorý z neho vyteká. Nakoľko je veľmi lepkavý, niekedy sa odporúča ho 20–25 minút povariť a potom olúpať. Po starostlivom očistení namočte celý koreň do okyslenej vody, čím zabránite jeho zhnednutie. Mierne povarený možno pripravovať ako chren, výborný je aj konzervovaný v slanom náleve. Môže sa pridávať surový do zeleninových šalátov. Je vhodný pre diabetikov. Využíva sa aj pri redukčných diétach a tiež k obnove pochodov v tráviacej sústave, napríklad po črevnej chrípke. Pomáha aj pri dne, reumatických chorobách a pôsobí pozitívne na nervovú sústavu ako sedatívum. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa