×
Vyhľadávanie v blogoch

Zdravý, so širokým využitím v kuchyni – to je zeler

Zeler voňavý (Apium graveolens) sa k nám dostal z južnej Európy. Poznali ho už obyvatelia starého Egypta, ktorí používali jeho listy pri pohrebných obradoch. Pôvodný divo-rastúci zeler veľmi k požívaniu nebol. Jeho šľachtením vznikli kultúrne formy, ktoré dnes poznáme ako zeler buľvový, zeler stopkový a listový. 

Zeler buľvový 

Vegetačná doba je 210–270 dní, výsev vykonávame už vo februári. Rastliny s 3–5 listami prepichujeme do kvetináčov a v máji ich vysadíme na záhon do sponu 30 x 40 cm. Zbierame na prelome septembra a októbra. Zeler skladujeme pri teplote 0–1 °C, vzdušná vlhkosť by mala byť 95–98 %. 

Zeler stopkový

Vegetačný doba je oproti buľvovému zeleru zhruba o mesiac kratšia. Behom rastu stonky prihŕňame zeminou, aby zbeleli. Vyšľachtené sú už tiež aj samobieliace sa odrody. Zbierame na prelome augusta a septembra.

Zeler listový

Jeho vegetačná doba je zhruba 210 dní. Pestujeme ho pre jemnú, ľahko aromatickú chuť vňate. Od augusta je možní priebežne zbierať listy, alebo ich potom zbierať jednorazovo na prelome septembra a októbra, kedy ich usušíme. 

S výsevom môžeme u všetkých troch druhov začať na prelome februára a marca. Pokiaľ chceme klíčenie urýchliť, na noc ponoríme semienka do vody. Podobne ako pri petržlene a mrkve totiž obsahujú éterické oleje, ktoré predlžujú dobu klíčenia. Necháme ich uschnúť a potom vysejeme na povrch substrátu a jemne pritlačíme. Vlhkosť potrebnú pre klíčenie zvýšime tak, že nádobu prekryjeme priehľadným krytom (plast, sklo), ktorý občas nadvihneme. Na záhon vysádzame v máji. Srdiečko sadenice nesmieme "utopiť" do zeme, zeler by sa potom deformoval a miesto buľvy by tvoril len spleť koreňov. 

Vhodná pôda je hlinitá, stredne ťažká, s vysokým obsahom organickej hmoty a dobrou zásobou vápnika. Na ľahších pôdach potom pestujeme listový a stopkový zeler. 

Zeler má vysoké nároky na zálievku a hnojenie, predovšetkým pri výsadbe a v druhej polovici vegetácie, kedy narastá buľva. 

Buľvový zeler zbierame pred príchodom mrazov. Listy môžete nasušiť, časom však stratia svoju arómu.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa