×
Vyhľadávanie v blogoch

Do šalátov a dezertov – jedlé kvety byliniek, okrasných rastlín

Jedlé kvety sú nevšednou ozdobou rôznych pokrmov, zároveň aj prospievajú zdraviu. Pokrmu dodajú nečakanú chuť, exotický vzhľad, arómu aj farbu. Môžu byť pikantné, sladké, ostré či horkasté.

Väčšina rastlín s jedlými kvetmi je krásna aj na pohľad, takže ozdobia aj akúkoľvek, predovšetkým slnečnú časť záhrady. Môže to byť kvetinový alebo zeleninový záhon, či kvetináč na terase. Kvitnúce rastliny do záhrady naviac prilákajú hmyz a počas sezóny ju budú skrášľovať pestrými farbami. 

TIP: jedlé kvety je najlepšie utrhnúť tesne pred podávaním. 

Pokiaľ chceme jesť okrasné rastliny, radšej si ich vypestujeme doma. Budeme mať tak istotu, že sú kvalitné, bezpečne vieme, že sú jedlé a nezasiahli ich chemické postreky. Kvety rastlín z kvetinárstva radšej nekonzumujeme. Okrasné kvetiny potrebujú väčšinou veľa slnka a musíme ich pestovať v úrodnej pôde či vo vhodnom substráte a pri raste ich prihnojovať k tomu určenými hnojivami. Môžeme konzumovať napríklad: kapucínku, sedmokrásku, margarétu, nechtík, večernicu voňavú, fialky, púpavu, okvetné plátky ruží.

Jedlí kvety má aj väčšina aromatických byliniek. Dajú sa pestovať v záhone, kvetináčoch aj závesných košoch. Obvykle im vyhovuje slnečné stanovisko a priepustná pôda, na živiny nie sú náročné. Zbierame kvety bazalky, boráka, pažítky, fenikla, yzopu, levandule, majoránky, mäty, rozmarínu, šalvie, saturejky, tymianu.

Jedlé kvety obsahujú vitamíny, minerály, enzýmy a farbivá, antioxidanty a polyfenoly. Niektoré kvety obsahujú látky napomáhajúce tráveniu. V kvetoch je až 90 % vody, tzn. tiež veľmi malé množstvo kalórií. Pri ich konzumácii je treba brať do úvahy ich účinky pôsobiace na ľudský organizmus. Napríklad marinka voňavá riedi krv, kvety boráku pôsobia diureticky, nechtík lekársky obsahuje vitamín C a karotenoidy a pôsobí protizápalovo. Púpava je dobrá na trávenie, priaznivo pôsobí na tvorbu žlče. Fialky obsahujú rutín, ktorý blahodarne pôsobí na zlý krvný obeh. 

Tip do kuchyne: 

Fialky a ružové okvetné plátky môžeme obaliť do cukru. Namočíme ich do bielka a potom do práškového cukru. Potom ich necháme v teple a suchu 24 hodín poriadne uschnúť. Uskladníme ich medzi listy papiera vo vzduchotesnej nádobe. Nádherne ozdobia napríklad tortu či puding. 

Levanduľa sa hodí k domácej zmrzline alebo vaječnému krému. 

V tanieri s polievkou alebo v nealkoholickom kokteily sa bude vynímať borák.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa