×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako pestovať cukety zo semien

Cukety dyne sa v posledných rokoch stali obľúbené nie len pri prípravách zdravých pokrmov, ale predovšetkým u záhradkárov. Bez problémov si ju môžeme vypestovať aj v našich stredoeurópskych podmienkach. Ich pestovanie nekladie na pestovateľov žiadne mimoriadne nároky a možno ich pestovať napríklad pri rekreačných objektoch, pretože nepotrebujú pravidelnú starostlivosť. 

Predpestovanie – áno či nie? 

V našich podmienkach cukety či tekvice bez problémov vyrastú z priameho výsevu na záhon. Pokiaľ ich však chceme pestovať v chladnejších oblastiach alebo skrátiť dobu medzi výsevom a zberom, potom odporúčame rastliny predpestovať. Pre pestovanie zo semien (či už pre presádzanie alebo priamo na záhone) hovorí aj finančný aspekt. Semená sú vždy lacnejšie než zakúpené sadenice. 

Rady pre predpestovanie

K predpestovaniu sa hodia rašelinové kvetináče, v ktorých potom rastliny sadíme priamo na záhon. Je samozrejme možné použiť aj bežné umelohmotné tégliky, ale pri presádzaní je treba dbať na to, aby sa nenarušil koreňový obal rastliny, čo by spomalilo jej rast. Pri predpestovaní necháme semenáčikom dostatok miesta, teda asi 10 cm2. Pozornosť venujeme aj svetelným podmienkam. Semená vzchádzajú pomerne ľahko a prvé rastlinky sa objavujú do 10 dní. 

Doba výsadby na záhon

Vzídené sadenice vysadíme na záhon až v polovici mája a pred výsadbou ich môžeme postupne otužovať znížením teploty alebo prenášaním vonku. Cuketám a tekviciam sa bude dariť na teplom a chránenom stanovisku, kde pôdu obohatíme kompostom. Dbáme na to, aby rastliny mali dostatok miesta a dostatok vlahy. Behom vegetácie prihnojujeme organickými hnojivami a odstraňujeme burinu. Pôdu môžeme aj mulčovať. 

Rast a zber

Cukety a dyne sú rastliny, ktoré môžu dorásť do veľkých rozmerom, k čomu aj prispôsobíme miesto na ich pestovanie. Najnáročnejšie sú plazivé odrody, naopak kríčkové majú nároky na priestor nižšie. Výhodou je, že netrpia uhorkovou plesňou ani ďalšími plesňovými ochoreniami. Rastlinu dostatočne zavlažujeme a plody zbierame podľa toho, ako ich chceme využiť v kuchyni. Najlepšie sú mladé, kedy ich môžeme konzumovať bez tepelnej úpravy. Cukety a dyne možno aj skladovať. Dobre vyzreté plody vydržia na chladnom mieste aj niekoľko týždňov. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa