×
Vyhľadávanie v blogoch

Pestujeme jarné cibuľoviny

Podľa
Obľúbené

Jarné cibuľoviny patria k veľmi obľúbeným kvetinám. Pokiaľ si vhodne vyberiete, môžu vám kvitnúť od konca januára až do začiatku júna. Pestovanie je nenáročné a jednoduché. Cibuľky či hľuzy sa väčšinou vysádzajú pospolu a vytvárajú potom krásnu celistvú dekoratívnu plochu. Medzi žiadané jarné cibuľoviny patrí napríklad begónia, gladiola alebo frézia. Poradíme vám, akými druhmi jarných cibuľovín si ľahko môžete spestriť vašu záhradku. 

Frézia

Rastlina je výnimočne krásna, nežná a voňavá, často používaná na rez, najmä do svadobných kytíc. Pochádza z južnej Afriky, ale pestovať sa dá aj u nás, ako izbová rastlina, na balkónoch, v skleníkoch, zimných záhradách a prípadne aj vonku na záhrade. Môžete si vybrať cibule frézií v širokej farebnej škále od bielej až po fialovú alebo môžete zvoliť zmes farieb. 

Begónia

Ďalšou kráskou, ktorú môžete s úspechom pestovať ako izbovú aj ako záhradnú kvetinu je begónia. Begónia je pôvodom z trópov a subtrópov a bola obľúbenou kvetinou už našich babičiek. Teraz sa opäť vracia na zaslúžené miesto do tienistých výsadieb našich záhrad. Bohato kvitnúce begónie dokážu rozžiariť tmavšie plochy, na ktorých je s inými kvetmi problém. V poslednej dobe sa veľkej obľuje teší begónia previsnutá, čo je bohato kvitnúca popínavka, ktorá svojou záplavou ružových kvetov skrášli nie len balkón či altánok. 

Gladiola

Gladiolami si ľudia zdobili svoje príbytky už v starom Ríme. Sú veľmi obľúbenou dekoratívnou kvetinou a používajú sa hlavne na rez a do váz. Bolo vyšľachtených cez 200 druhov rôznych odrôd. Gladiolám sa hodí najlepšie červená. Ružové a fialové odrody sú tiež bežné, rovnako ako biele, lososové a oranžové. Väčšinou sa používa prirodzená zmes niekoľkých farieb a odtieňov. Uchvacujúce sú tiež svetlo zelenkavé kvety. 

Kala

Kala je pôvodom z južnej Afriky. Jedná sa o veľmi jedinečnú rastlinu, ktorá je na pestovanie nenáročná. Možno ju pestovať na okrasnom záhone alebo tiež v kvetináči v interiéri. Rastlina má rada svetlé stanovisko s vlhkou pôdou. Skvele sa hodí tiež k rezu do vázy či do kvetinových väzieb. Kala je s obľúbou využívaná do svadobných či slávnostných kytíc. 

Sasanka

Poznáme cez 150 druhov tejto okrasnej cibuľoviny, z ktorých sa niektoré hodia do skaliek a iné do trvalkových záhonov. K svojmu zdarnému rastu vyžaduje stálu zálievku a pôdu bohatú na živiny. Za to sa vám niektoré druhy odvďačia kvetmi aj v jeseni. Hodí sa tiež na rez do vázy, kde vydržá aj 10 dní.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa