×
Vyhľadávanie v blogoch

Vypestujte si jojobu

Jojoba (Simmondsia chinensis) je druh exotického kríku s liečivými účinkami. Patrí do čeľade krušpánovitých (Buxaceae) a vyskytuje sa v púštnych oblastiach Severnej Ameriky (severné Mexiho a juhozápad USA), kde sa dožíva 100 a viac rokov. 

Jojoba, ktorej plody sú tu známe tiež pod názvom "púštne orechy", je už po niekoľkých storočiach tradičnou potravinou i liekom Indiánov z kmeňa Apačov. Apači používajú pražené semená napr. k príprave tradičného horúceho nápoja. Jojoba je listnatý krík dorastajúci do výšky okolo 2,5 m. Jej listy sú tuhé, majú oválny tvar a žltozelený odtieň. Pretože je jojoba rastlina hlboko koreniaca a je nenáročná na vodu, často sa v suchých oblastiach používa ku spevňovaniu piesočnatých pôd. Na týchto lokalitách môže dobre slúžiť aj ako ochrana pred silnými vetrami. V lekárstve a liečiteľstve sú z tejto rastliny využívané predovšetkým semená. Z nich sa lisovaním získava olej, z chemického hľadiska sa však jedná o tekutý vosk, ktorý má upokojujúce účinky. Jeho zjemňujúci vplyv na pokožku a posilňujúci vplyv na vlasy poznajú indiánske ženy už celé storočia. Tento olej totiž obsahuje podobné látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v pokožke každého človeka. Olej zo semien jojoby patrí medzi najkvalitnejšie rastlinné oleje vôbec. Aj preto má okrem uplatnenia v oblasti lekárstva a kozmeticky využitie aj v technickej praxi. Používa sa k výrobe čistiacich prostriedkov, a vláčnosť a jemnosť je schopný vedľa ľudskej pokožky dodať napr. aj spracovaným kožiam. 

Semená sa nachádzajú po jednom až po troch v kapsule, ktorá vznikne opelením samičích kvetov. Samičie aj samčie kvety sú nenápadné, zafarbené žltozeleno. Semená jojoby sú oválne asi o veľkosti olivy. Pretože jojoba pochádza z púšte, pestujeme ju u nás len ako izbovú rastlinu v byte, vo vykurovanom skleníku alebo v zimnej záhrade. 

"Púštny pôvod predznamenáva aj značnú nenáročnosť na pestovanie a odolnosť k nepriaznivým podmienkam."

Neuveriteľná je jej odolnosť voči nedostatku vody – pri pestovaní sú vyrastené kríky schopné vydržať sucho trvajúce aj niekoľko týždňov. Semená vysievame do vzdušného piesčitého substrátu prípadne môžeme použiť pestovateľské tablety (jiffy). Pri nadmernej vlhkosti by semená mohli splesnivieť, preto zalievame opatrne. Z rovnakého dôvodu je vhodné vysievať do substrátu pridať drenáž (použiť môžeme napr. perlit). Rastlinu pestujeme v priepustnom hlinitopiesočnatom substráte v nádobe s dobrou drenážou.

Už sme spomenuli prekvapujúcu odolnosť jojoby voči nedostatku vody. V porovnaní s bežnými izbovými rastlinami jojoba skutočne vyžaduje málo vody, preto treba dať pozor na prelievanie. Na živiny je jojoba taktiež nenáročná, takže nie je nutné ani pravidelné prihnojovanie – hnojivo stačí aplikovať až po niekoľkoročnom pestovaní. V lete rastline doprajeme čo najviac oslnené stanovište. Jojoba nie je mrazuvzdorná, prezimovať by sme ju mali nechať ideálne pri teplote okolo 10 °C. Jojobu môžeme pestovať ako exotickú izbovú rastlinu alebo záhradnícku špecialitu. Pokiaľ si však vypestujeme rastliny dve – samčie a samičie – môžeme sa po opelení dočkať aj plodov. Plody je možné zberať z rastlín vo veku troch rokov.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa