×
Vyhľadávanie v blogoch

Divozel - pestovanie na záhrade a význam v liečiteľstve

Divozel je dôležitá liečivá rastlina, ktorá na záhrade má svoje miesto aj medzi okrasnými rastlinami. Divozel veľkokvetý (Verbascum thapsiforme) je dvojročná rastlina, ktorú môžu na záhrade pomerne ľahko pestovať aj začínajúci pestovatelia. V prvom roku divozel vytvára koreňový systém a veľkú prízemnú ružicu husto chĺpkatých až plstnatých listov. Až druhý rok rastlina rastie do výšky a kvitne – na vhodnom stanovisku a pri správnej starostlivosti môže dorásť až úctyhodných 4 m. Na záhrade túto rastlinu možno jednoducho začať pestovať priamym výsevom semien, ktoré môžete za výhodnú cenu nakúpiť na našom internetovom obchode www.zosemien.sk

Semená divozelu, pretože klíčia na svetle, vysievame na povrch substrátu začiatkom leta. Zo semienok vysiatych v tejto dobe vyrastú do zimy prízemné ružice, z ktorých hneď nasledujúce leto porastú kvetné stonky. Divozel kvitne od júna do septembra do klasu usporiadanými žltými kvetmi. Divozely tiež môžeme vypestovať v studenom parenisku a presadiť ich neskôr. Pokiaľ výsev ponecháme pri teplote okolo 20 °C, semená vyklíčia už behom 14 dní. Sadeničky potom prepichneme do sponu asi 3 x 3 cm a tie, ktoré majú dobre vyvinuté aspoň štyri listy, vysádzame na záhon do sponu približne 60 x 45 cm. Aby pre zimou mali možnosť dostatočne zakoreniť, je vhodné ich vysadiť do konca októbra. Poškodené a vymrznuté rastliny na jar môžeme doplniť rezervnými sadenicami. Keď sú rastliny cca 0,5 m vysoké, môžeme vrchol zrezať a dosiahneme tak väčšiu intenzitu kvitnutia a bohatší zber. 

"Divozel je nenáročná rastlina ako na starostlivosť, tak aj na pôdne podmienky."

Vzhľadom k charakteru miest jeho prirodzeného výskytu, pre jeho pestovanie nie sú výživné pôdy potrebné. V chudobných pôdach táto rastlina naopak lepšie prospieva. Parametre, ktoré pre zdarné pestovanie majú väčší význam než úrodnosť pôdy, sú dostatočná slnečnosť a suchosť stanoviska. V priebehu vegetačnej sezóny nie je potrebné sa o rastliny zvláštnym spôsobom starať, maximálne je dobré okopávať. Divozel je pútavá okrasná solitérna rastlina. Pretože sa najviac jedná aj o významnú medonosnú rastlinu, možno jej pestovaním do záhrady prilákať veľa užitočného hmyzu. Okrem toho je divozel vysoko cenený tiež pre svoje liečivé účinky. 

V liečiteľstve z tejto rastliny využívame drobné kvety. Kvety sa rozvíjajú vždy na počiatku dňa. Pretože však kvety na rastline do ďalšieho dňa väčšinou nevydržia, je za účelom vyššieho výnosu vhodné zbierať ich čo najčastejšie. Ideálne je zbierať kvety ihneď po oschnutí rosy, pretože s rastúcou teplotou sa okolo nich motá stále viac hmyzu, z ktorých sú mnohí ozbrojení žihadlami. Účinné látky obsiahnuté v kvetoch divozelu sa v účinkoch na ľudský organizmus vzájomne dopĺňajú. Jedná sa o slizy, saponíny a flavonoidy. V dôsledku toho divozel chráni horné dýchacie cesty pred dráždením a vysychaním a pretože zvyšuje bronchiálnu sekréciu, napomáha k rozpusteniu hlienov. Pôsobí priaznivo aj pri zápaloch úst a hrtanu. Zvonka sa divozel používa vo forme obkladov a kúpeľov, ktoré pôsobia priaznivo na vredy predkolenia, opuchy a reumatické západy a zápaly pri poraneniach. Okrem toho má divozel tiež močopudné účinky, zlepšuje funkciu pečene a sleziny, tlmí bolesť hlavy a pomáha pri nespavosti. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa