×
Vyhľadávanie v blogoch

Každý rok kupujete vianočnú ružu a nikdy nevydrží ani do Štedrého dňa?

Ak vaša vianočná ruža alebo tiež nazývaná vianočná hviezda prežije sotva Štedrý večer, robíte asi niečo zle. Ale čo? Poradíme vám ako na výber ruže v obchode a ako na jej pestovanie. 

Spozornite už pri nákupe!

Stojí regál s vystavenými vianočnými hviezdami hneď pri vstupných dverách? Je zemina plesnivá? Nie je rastlina napadnutá nejakou chorobou či škodcom? Nestojí rastlina vo vode alebo je naopak suchá? Dotknete sa listu a on odpadne? Ak vyberáte vianočnú ružu (aj akúkoľvek inú rastlinu), overte si jej zdravotný stav. Starostlivo si ju prehliadnite, nebojte sa na ňu siahnuť. Ak objavíte niektorý z vyššie popísaných príznakov, rastlinu nekupujte. Z obchodu si odneste len tú hviezdu, ktorá je v dobrom stave. Je takmer isté, že jej nebola venovaná zodpovedajúce starostlivosť, ktorú by si zaslúžila. Pamätajte – vianočná ruža neznáša zimu a prievan. Pochádza z Mexika, je teda jasné prečo.

Rastline neprospievajú zmeny teplôt!

Pri nákupe ruže trvajte na jej zabalení do papiera, ktorý ju ochráni. Ideálne – niekoľko vrstiev papieru a taška, do ktorej ju vložíte. Mrazivá cesta k autu, v ktorom si ju veziete domov, v aute si zatopíte, a opäť mrazivá cesta z parkovacieho miesta do domu – rastlina zažíva jeden teplotný šok za druhým. Nie je sa potom čomu diviť, keď na toto striedanie teplôt reaguje opadávaním lístia. Veľa krásy potom na vianočnom stole neurobí, aj keď možno časom dorastie. 

Zálievka? Primerane.

Vytvorte rastline vhodné podmienky k prežitiu – pokiaľ jej ich neposkytnete, bude živoriť a po čase odíde. Hviezdu umiestnite na svetlé miesto bez priameho slnka. Izbová teplota by sa mala pohybovať okolo 20 °C. Vadí jej však blízkosť zdroja tepla (napr. radiátor). Nemá ale rada ani chladný vzduch, ako už bolo spomenuté. Pozor teda pri prípadnom vetraní. Voda, s ktorou zalievate, by mala byť odstáta a mala by mať izbovú teplotu. Zemina by mala byť stále mierne vlhká, nie však preliata a vodu nenechávajte stáť ani v podmiske. Vianočnú ružu občas navlhčite rosením – to je vhodné zvlášť v bytoch so suchým vzduchom. 

Odkvitnutú vianočnú ružu nevyhadzujte.

Tiež chápete vianočnú ružu ako rastlinu na jedno použitie? Teda, že keď po sviatkoch začne (vplyvom nesprávnej starostlivosti) zhadzovať listy a chradnúť, vyhodíte ju? To je škoda, môžete ju totiž pestovať aj niekoľko rokov. Keď ruža začne chradnúť, zrežte ju na výšku okolo 10 cm (zo stonky potečie biele latexové mlieko, ktoré môže podráždiť pokožku, takže si ich po práci z rúk umyte; zastaviť to možno tak, že sa tou časťou krátko dotknete vriacej vody alebo podržíte nad plameňom sviečky). Rastlinu premiestnite na svetlé, ale chladnejšie miesto (12–14 °C) a mierne obmedzte zálievku. Behom letnej sezóny ju môžete pestovať vonku – na balkóne či na záhrade. Pravidelne ju hnojte

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa