×
Vyhľadávanie v blogoch

Sneh – chráni, ale tiež škodí

Pravda, v januári práce na záhrade veľa nie je, ale sú určité veci, na ktoré by záhradníci nemali zabúdať. Zima sa už ohlásila plnou silou, na mnohých záhradách však už žiaria drobné kvety hamamelov, mahónií či jazmínu nahokvetého, a od januára tiež krásne kvitnú čemerice. Toto obdobie roka možno mimo iné dobre využiť pre plánovanie jarných výsevov a výsadieb či pre naplánovanie založenia zeleninových záhonov, jazierka, skalky a ďalších úprav záhrady. 

Sneh pri dopade na kríky či stromy síce vytvára ochrannú vrstvu pred mrazom a jeho škodlivými účinkami, ak sú však snehové prehánky výdatné a krajina vyzerá ako na obrázkoch, môže sneh napáchať veľa škôd – preťaženie konárov a následne zlomenie. Dreviny preto jemne zbavíme snehu napr. pomocou metličky, nikdy sneh nezhadzujte z kríkov a stromov úplne, inak by mohli podľahnúť prvému mrazu, ktorý sa dostaví skôr, než znova nasneží. Citlivé na preťaženie snehom sú rododendrony, pivónie a vavrínovec. 

Ak si sami rozmnožujete okrasné stromy a kríky, v januári je tá pravá chvíľa vydať sa na odber drevitých odrezkov, ako je napr. Zlatovka (Forsythia intermedia), pajazmín (Philadelphus), či ríbezle (Ribes). Odber jednoročných výhonkov však vykonávajte len za bezmrazivého počasia – pomocou nožníc odstrihnite jednoročný výhon a ten rozdeľte na časti (odrezky) o dĺžke približne 20 cm (dĺžka záhradníckych nožníc). Na oboch koncoch každému odrezku musí zostať púčik, či pár púčikov. Hotové odrezky zviažte do zväzkov a následne zakryte zeminou na chránenom mieste záhrady. Ak nie je pôda zamrznutá, môžete odrezky rovno vysadiť približne tak, aby štvrtina dĺžky odrezkov vyčnievala na povrch. V máji im potom nezabudnite skrátiť mladé výhonky, aby ste podporili vetvenie. Do jesene budú z odrezkov sadenice veľké 30–50 cm, ktoré možno rovno vysadiť do záhrady. 

V januári je vhodná chvíľa pre kontrolu cibuliek či hľúz okrasných rastlín pre ďalšiu sezónu. Pustiť sa môžete tiež do plánovania letničkových záhonov, nakoľko letničky sú ideálnymi adeptkami pre experimentovanie s farbami. Chladné farby opticky ustupujú a vytvárajú priestor, odtiene od modro-zelenej cez modro-fialovú až po ružovú, sú teda ideálne pre vytváranie záhonov v menších záhradách. Teplé farby od žlto-zelenej cez oranžovú, červenú naopak opticky priestor zmenšujú, a tak sú vhodnejšie do záhonov vo väčších záhradách. Ak chcete kombinovať teplé a studené farby, zoznámte sa s farebným kruhom. Vhodné je kombinovať farby, ktoré ležia v tomto kruhu veľa seba, alebo naopak sú zaujímavé kombinácie kontrastné, vzniknuté z dvoch vzájomne sa dopĺňajúcich, komplementárnych farieb (napr. oranžová–modrá, zelená–červená, fialová–žltá).

Rastlinám v nádobách, ktoré zimujú vonku, nezabúdajte kontrolovať vlhkosť koreňového balu. Ak je pôda preschnutá, zalejte ich. Nezabudnite tiež pravidelne zalievať stálezelené rastliny.

Trávnik nepreťažujte, zvlášť v mrazivom období by sa po ňom nemalo chodiť, inak sa krehké premrznuté steblá zlomia. Na trávniku tiež pri odhrabávaní snehu nevytvárajte veľké hromady, ťažké hrudy ho môžu totiž aj zadusiť. Na jar vám to ušetrí prácu s jeho obnovou. 

Za bezmrazivých dní podľa potreby zbierajte ružičkový kel, pór aj valeriánu. Skladovanú zeleninu ovocie nezabudnite kontrolovať. Ak si všimnete poškodené či napadnuté plody, okamžite ich zlikvidujte, inak by mohlo dôjsť k poškodeniu aj ostatných. 

Štítok: Záhrada, zima, sneh
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa