×
Vyhľadávanie v blogoch

Zima sa blíži, viete ako správne zimovať rastliny?

Na zimovanie musíme rastliny riadne pripraviť, aby prečkali úspešne zimu a nepoškodili ich choroby či škodcovia. Ide predovšetkým o rastliny, ktorým sme cez leto dopriali "letnenie" a na jeseň ich presunuli späť do bytu, pivnice alebo iných vhodných priestorov. 

S nástupom chladnejšieho počasia, v priebehu jesene, sa však za nami do bytu sťahujú aj nepríjemní návštevníci, ktorí sa začínajú objavovať na izbových rastlinách. Z ničoho nič objavujeme vošky, roztoče, strapky a podobne. Nočnou morou sú však puklice a červce, veľmi úporní škodcovia. Boj s nimi nie je ľahkou záležitosťou. Každú rastlinu preto starostlivo skontrolujte, predídete tak zamoreniu celého bytu škodcami. 

Škodcov sa možno zbaviť vhodnými insekticídmi. Najjednoduchšie a najviac účinné je aplikovať k rastlinám insekticídne tyčinky. Rastliny prijímajú ochranné látky obsadené v tyčinkách. Po dobu troch mesiacov je takto ošetrená rastlina chránená proti všetkým škodcom. Tyčinky jednoducho zapichneme do substrátu ku koreňom rastlín, rastliny dostatočne zalejeme a necháme pôsobiť. Výhodné je aj to, že tyčinky obsahujú hnojivo, ktoré napomáha rýchlemu príjmu účinnej látky do rastliny a dostatočne vyživuje rastlinu po celú dobu pôsobenia. 

Keď sa škodcov zbavíme, skontrolujeme povrch zeminy a nádobu, v ktorej je rastlina umiestnená. Nádobu prípadne vydezinfikujeme a substrát vymeníme. Odstránime tiež poškodené listy, odumreté vetvičky, prípadne odkvitnuté kvety. 

Behom zimného obdobia, v dobre vegetačného pokoja, je dôležité obmedzenie zálievky. Potreba vody v tomto období je oveľa menšia, než v období rastu. Všeobecným pravidlom je, že črepníkové rastliny zalievame, pokiaľ to potrebujú. Príliš málo vody môže rastlinu poškodiť rovnako tak, ako veľa vody (závažnejšie následky má však väčšinou nadmerné zavlažovanie). Zeminu necháme pred ďalším zavlažením najskôr vyschnúť. 

Nezabudnite, u niektorých rastlín v zimnom období platí, že čím menej sa o nich budeme starať, tým lepšie sa im bude dariť. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa