×
Vyhľadávanie v blogoch

Medovka by rozhodne nemala chýbať na žiadnej záhrade

Pre niekoho hrozná burina, pre iného oslavovaná liečivá bylina, to je medovka.

Môžeme ňou ochucovať nápoje či niektoré pokrmy, ako čaj pomáha pri zaspávaní i pri dýchacích ťažkostiach alebo ju možno použiť v kozmetických bylinných prípravkoch.

Medovka by rozhodne nemala chýbať na žiadnej záhrade a ani v domácom arzenáli prírodných bylinných liečiv.

Karmelitánski mnísi začali z medovky v 17. storočí vo Francúzsku pripravovať tzv. karmelitánsky lieh – Spiritus melissae compositus, dodnes známy ako karmelitánske kvapky. Medovka obsahuje okrem trieslovín, flavonoidov, horčín, slizov a triterpénov tiež veľké percento minerálnych látok a organických kyselín, vrátane vysokého podielu silíc: citronelalu, linalolu, citronelolu, geraniolu a citralu.

Pestovanie

Pestovanie medovky je jednoduché. Je to zároveň najlepší spôsob, ako získať dostatočnú zásobu byliniek i na zimné obdobie. Množiť ju môžeme delením trsov alebo výsevom semien. Väčšinou sa šíri i samovýsevom.

"Patrí k obľúbeným medonosným rastlinám, vďaka nej teda prilákame do svojej záhrady množstvo opeľovačov."

Bežne prezimuje bez ťažkostí, občas môžu nastať komplikácie po príliš vlhkej zime: rastliny sú napadnuté hnilobou a následne odumierajú. Vyhovuje jej slnečné stanovisko a dobre priepustná hlinito-piesčitá pôda.

Prečo práve medovka?

  • Pri pravidelnom užívaní čaj z medovky podporuje relax a spánok.

  • Pomáha zvyšovať imunitu organizmu a liečiť dýchacie ťažkosti - má antivírusové vlastnosti.

  • Uľaví pri bolestiach hlavy i pri podráždení žalúdka.

  • Je vhodným prostriedkom na zmiernenie príznakov demencie (vďaka obsiahnutým esenciálnym olejom).

  • Jej vôňa pomáha odpudzovať hmyz (ak si pokožku potriete rozdrvenými listami, nebudú na vás útočiť komáre, ani iný hmyz). Pri stolovaní pod šírym nebom ju pridajte do vázy alebo na stôl položte niekoľko vetvičiek, ktoré budú fungovať tiež ako repelent.

  • Ak vás hmyz už poštípal, potrite zasiahnuté miesto rozdrveným listom z medovky - nepríjemné svrbenie po chvíli odíde.

  • Kytica čerstvej medovky dokáže prevoňať váš domov sviežou citrónovou vôňou.

  • Lístky medovky výborne poslúžia k ochuteniu či ozdobeniu niektorých nápojov, zvlášť tých letných. Špecifickú chuť a vôňu dodajú niektorým druhom pokrmov.

  • Ak vylúhujete medovku v octe, môžete ho potom použiť ako domáci čistič kuchynských povrchov a kuchynského náradia.

Ak máte radi medovkový čaj a pijete ho často, striedajte ho s niektorými ďalšími bylinkami vhodnými na ukľudnenie pred spaním. Môžete využiť napríklad harmanček, ľubovník alebo valeriánu. Striedaním bylín zabránite prípadným abstinenčným príznakom, ktoré je možné podľa niektorých prieskumov pri dlhodobom užívaní medovky získať. Užívanie medovky sa neodporúča v priebehu tehotenstva a pri kojení, na to pozor.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa