×
Vyhľadávanie v blogoch

Založili ste kompost a nedarí sa vám dosiahnuť očakávaný výsledok?

Správne založený kompost nezapácha, nemusíte sa oň takmer vôbec starať a nemusí ani hyzdiť záhradu. Po istom čase získate kvalitné hnojivo s minimálnou námahou, ako bonus ušetríte za odvoz odpadu a za nákup zeminy. Čo však robiť, ak sa objaví nejaký problém?

Ak kompost hnije

Ak začne kompost hniť, zaručene to spoznáte „podľa čuchu“, začne sa totiž meniť na blatovú a zapáchajúcu hmotu, ktorá má od kvalitného hnojiva ďaleko. Hnojivo vzniká tlením, počas ktorého sa uvoľňuje oxid uhličitý, pri hnití naopak vzniká nežiadúci metán. Ako sa to stane? Kompost je na nevhodnom mieste a zateká doň, pridali ste naraz veľké množstvo vlhkého materiálu… Čo s tým? Zamedzte prístupu vody (na čas môžete kompost „zastrešiť“), kompost prehádžte, tým ho prevzdušníte, pridajte slamu, suchú zeminu, piliny, drevo, kôru alebo vetvičky, aby ste opäť vyrovnali pomery uhlíka a dusíka. 

„Aktivátor zrýchli kompostovací proces, pomôže s prekyslením, poradí si i s nedostatkom dusíka a fosforu.“

Ak je kompost suchý

Tento problém hrozí hlavne v letných mesiacoch, kedy vonku panujú vysoké teploty. Keď začne kompost vysychať, utlmia sa rozkladné procesy materiálov a na komposte sa objaví šedý povlak s hubovitým zápachom. Čo s tým? Kompost by mal byť umiestnený na stanovisku, kde na neho nebude väčšinu dňa pražiť slnko. Kompost premiešajte s čerstvým vlhkým materiálom, prehádžte a v období sucha zalievajte vodou.

Zrenie kompostu možno okrem prekopávania urýchliť pomocou urýchľovača alebo aktivátora kompostu. Urýchľovač zrenia slúži hlavne vtedy, keď kompost stojí na správnom mieste, pravidelne ho plníte, staráte sa o neho, ale on sa nie a nie uchytiť. Aktivátor zrýchli kompostovací proces, pomôže s prekyslením, poradí si i s nedostatkom dusíka a fosforu.

A čo do kompostu dávať, aby ste mali za nejaký čas hnojivo, ako sa patrí? Zbytky ovocia a zeleniny z kuchyne (so šupkami z citrusových plodov však opatrne - väčšinou sú napustené chémiou, aby plody prežili ďalekú cestu), odkvitnuté kvety a zbytky zeleniny zo záhrady - nenapadnuté škodcami alebo chorobami, ďalej trávu, lístie a drobné vetvičky (nastriháme ich na cca 10 cm kúsky), štiepku, piliny, hobliny, kôru, popol z dreva, čajové vrecúška, kávu, papier (iba dobre rozložiteľný, napr. kartón - letáky určite nie!), alebo aj trus drobných hospodárskych zvierat (napr.: hydinový trus).

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa