×
Vyhľadávanie v blogoch

Vysiať semená zeleniny ešte v júli sa oplatí, úroda bude ešte tento rok v jesení

Podľa
Obľúbené

Zelenina vysiata v tomto období poskytne ešte jesenný a potom včasný jarný zber. Aké druhy zeleniny môžeme v júli vysievať?

Aké druhy zeleniny môžeme vysiať v lete?

Mrkvu, hlavne odrody s kratším či guľatým koreňom, čiernu reďkev, červenú repu, kaleráb, zeleninový fenikel, brokolicu, endíviu, kríčkové fazule, mangold i špenát. Vysejeme tiež tradičnú zimnú zeleninu: ružičkový kel, karfiol a pór. Môžeme vysiať hneď kapustu pre jesenný a zimný zber, a pre zber v budúcom roku čierny koreň a ozimnú cibuľu. Priebežne tiež vysievame letné odrody reďkoviek, ideálne do polotieňa. Reďkovky pri raste pravidelne zalievame, aby pri nedostatku vlahy predčasne nedrevnateli, či nepraskali kvôli striedaniu sucha a zálievky.

Pestujeme listovú zeleninu

Listová zelenina patrí k tým, ktoré je ideálne konzumovať denne. Pri priebežnom výseve môžeme šaláty zberať až do jesene. V priebehu júla vysievame šaláty, iba letné odrody, odolné proti horúčave, horknutiu a vybiehaniu do kvetu. Odrody určené k rezu listov, napr. „Dubáček“, môžeme zberať skoro, po zrezaní znova obrastajú. Hlávkové odrody vysiate v júli zberáme na konci septembra. Voči teplu sú odolné i ľadové šaláty, ktoré však ucelené hlávky tvoria dlho.

Tak isto aj čakanku zasiatu teraz budeme zberať na jeseň. Vysiať môžeme semená čakanky pre zber koreňov a neskoršie rýchlenie, alebo červené či zelené šalátové čakanky s horkastou chuťou pre jesenné hodovanie. Pôdu okolo vychádzajúcich sadeničiek mulčujeme slamou, zaschnutou trávou alebo lístím – mulč zamedzí výparom vody, rastu buriny, chráni i pôdu a podporuje tvorbu humusu, ktorý opäť pomáha zadržovať vodu. Listová zelenina musí mať dostatok vlahy, aby bola krehká, nehorkla a nevybiehala predčasne do kvetu.

„Skúsiť môžete i rýchlo rastúce ázijské listové zeleniny – mibunu, mizunu, nameniu či tatsoi.

V letných mesiacoch je vhodné zatienenie alebo výsadba do polotieňa - napríklad pod stromy, vedľa pnúcich fazúľ, hrášku či uhoriek. Príliš vysoké teploty semienkam nevyhovujú, v úplnom tieni sa však zle tvoria hlávky. Pre zber mladých lístkov opakovane vysievame a včas zberáme rukolu a kôpor, pričom po zostrihnutí znovu obrazia. Skúsiť môžete i rýchlo rastúce ázijské listové zeleniny - mibunu, mizunu, nameniu či tatsoi.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa