×
Vyhľadávanie v blogoch

Aké cukety pestovať a čo robiť, keď „nerastú“?

Cukety sú zdravé, obsahujú množstvo vlákniny i vitamínov a sú nenáročné na pestovanie. Aké kultivary pestovať a čo ak sa nám ich pestovanie nedarí?

Pokiaľ cuketám doprajete všetko, čo potrebujú k úspešnému rastu, teda stredne ťažkú, na humus bohatú pôdu, slnečné stanovište chránenú pred silným vetrom, prípadne aj vhodných susedov (cesnak, cibuľu, pór, kukuricu, červenú repu a kríčkové fazule, či iné druhy) , ku ktorým je tiež veľmi tolerantný, snáď len v blízkosti hrachu sa necíti najlepšie), dostatočnú zálievku a raz za dva týždne ich prihnojíme, mali by ste žať bohatú úrodu. Ak tomu tak nie je, čítajte ďalej.

Čo robiť, aby ste žali zdravé plody

Rastúce plody je ideálne podkladať – slamou, pilinami, doskou, dlaždicou a podobne, aby na vlhkej zemi nezačali plesnivieť. Ak sa deformujú plody a listy majú žlté mapy, ide o prejav nebezpečnej virózy – vírusovej mozaiky uhorky a vírusovej žltej mozaiky uhorky. Prenášačom infekcie je savý hmyz, hlavne vošky. Bohužiaľ na virózy neplatí žiadny postrek, pri objavení prvých príznakov chorej cukety ihneď odstránime zo záhona a spálime. Pokiaľ sa mladé plody nevyvíjajú a zahnívali, sú príčinou veľké dozrievajúce plody, ktoré sa nezberali, nové, malé zakrpatia a postupne zahnívajú. Rastlina totiž sústredí svoju pozornosť na výživu semien v dozrievajúcich plodoch a ďalšiu násadu plodov už nezvláda vyživovať.

Po zbere veľkých plodov, v priebehu zhruba dvoch týždňov, je zdravá cuketa opäť schopná obnoviť plodnosť. Za horúceho a suchého počasia (väčšinou v auguste) môže cukety napadnúť múčnatka, ktorá sa prejavuje sivastým povlakom na listoch. Rastliny zle rastú, na listoch sa objavuje práškovitý, šedý povlak. Prevenciou je celkovo dobrá kondícia rastlín. Napadnuté listy včas odstraňujeme. Skúsiť môžete prírodný postrek z prasličky roľnej, ktorá obsahuje pre huby toxický saponín. 

Aké druhy môžete pestovať?

  • Zelené cukety - s klasickými tmavo zelenými plodmi, ktoré majú veľmi lahodnú chuť a možno ich konzumovať ako v surovom, tak tepelne upravenom stave sú napr. odrody Diamant F1, Baccara F1 alebo Partenon F1.
  • Žlté cukety - oproti klasickým tmavo zeleným sú jemnejšie, majú krehkejšie plody. Ide napr. o odrodu Goldline F1. Ďalšia je odroda Sunstripe F1 (kríčkovitá rastlina má žiarivo žlté plody so zlatým žíhaním, ktoré si udržujú štíhly tvar i pri prerastaní), Goldena, Atena F1, Zephyr F1 (jej plody sú žltozelené, dosahujú dĺžku 20 cm).
  • Biele cukety - odroda cukety Kveta je kríčková lahôdková (špargľová) tekvica, ktorá vytvára plody zelenobielej až žltobielej farby, valcovitého tvaru; jedná sa o skorú odrodu, na ktorej úrodu sa môžete tešiť už od začiatku júla.
  • Guľatá cuketa - odroda Trend F1 je moderná partenokarpická cuketa, ktorá nepotrebuje k vývoju plodov oplodnenie; lahodné, prakticky bezsemenné plody sú guľaté, bledo zelené, s pevnejšou dužinou, ktorá pri prezrievaní pomalšie mäkne; najchutnejšie sú mladé plody s priemerom 8 až 10 cm; kríčky sú rozložitejšie ako klasické cukety. Z iných sú to napr. Tondo di Nizza alebo Eight Ball F1.
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa