×
Vyhľadávanie v blogoch

Jar je vhodná na založenie bylinkového záhona. Ako na to?

Teplé počasie ostatných dní praje záhradným prácam - jar je ideálna i pre výsadbu byliniek, nielen pre priame výsevy. Prípravou vhodného stanoviska sa môžete pustiť do tvorby liečivej oázy, ktorá bude svojimi kvetmi vábiť i hmyz.

Ako pestovať bylinky?

Aby boli bylinky aromatické, potrebujú dostatok slnka, vyberte preto miesto, na ktoré lúče dopadajú čo najdlhšie, pokiaľ možno chránené pred vetrom (pomôcť môže nízky živý plot, plot z prútia alebo napríklad bariéra z vyšších, odolných byliniek, ako je levanduľa, šalvia či kocúrnik). Pôdu vyžadujú priepustnú, ak je ťažká, zjemnite ju pieskom či drobným štrkom, dobre poslúžia i vyvýšené záhony, špirály či vysadenie byliniek do skalky. Mulčovať pôdu môžeme okruhliakmi či štrkom, ktoré akumulujú teplo. Bylinky sú na starostlivosť nenáročné, nevyžadujú hnojenie (dusíkaté hnojenie skôr znižuje ich vôňu), vyhovuje im prídavok vápnika, napríklad drevený popol.

Rozmarín

V našich podmienkach nie je rozmarín mrazuvzdorný, pestujeme ho v nádobe, pestovanie v záhone na záhrade prináša riziko vymrznutia. Na zimu ho umiestnime na svetlom, chladnom mieste. Je vyšľachtených viac odrôd, pestujú sa poliehavé druhy, ktoré môžu visieť z nádob, či závesných košov, alebo stromčekové varianty. Pred výsadbou dáme do nádoby dobrú drenáž a dokonale priepustný substrát. Kompaktné kríky udržíte len pravidelným zaštepovaním.

Levanduľa

Pozor – nie všetky druhy sú u nás mrazuvzdorné. Druhy a kultivary sa líšia výškou, môžu byť len 20, ale i 60 cm vysoké. Na udržanie kompaktného vzhľadu je potrebné všetky odrody po odkvitnutí zrezávať - nikdy nie až na staré drevo, ktoré vyháňa puky horšie.

Mäta

Obľúbená bylinka hlavne do letných osviežujúcich nápojov. Má prenikavú, osviežujúcu vôňu. Ako jedna z mála má rada dostatok vlahy a humóznu pôdu. V bylinkovej špirále alebo na skalke jej bude svedčať vlhšie miesto pri päte, môže byť i zatienené. Pestovať sa dá mnoho odrôd (mäta prieporná, vodná, variant mäty vodnej Bergamot, klasnatá a jej variant so zvlnenými listami - kučeravá, odroda Ginger, voňavá, plazivá mäta kobercová, korsická).

Šalvia

Je vyšľachtených mnoho kultivarov, vrátane okrasných variantov so žlto žíhanými, ružovo a bielo škvrnitými, či fialovými listami. Šalviu tvoria až meter vysoké kríky - so striebrosivými, horkastými, voňavými, liečivými listami a modrým kvetenstvom.

Tymián

Podobne ako levanduľašalvia tvorí tymián drevnatejúce kríky a má i podobné nároky na pôdu a slnko, neznáša premokrenie. Ak ho nezberáte postupne, je treba výhonky na jar skrátiť - nikdy však až na staré drevo, ktoré už nevyženie.

Medovka

Medovka, rovnako ako mäta, má tiež rada dostatok vlahy, ale pôda musí byť zároveň priepustná. Prežije však i krátkodobé sucho, dobre bude rásť na slnku i v tieni – je nenáročná. Dorastá až do 80 cm, trsy možno pravidelným zberom (na jar i v lete) udržať pekne kompaktné.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa