×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako na choroby a škodcov ovocných stromov? Skúste postrek.

Postreky pomôžu ovocným stromom bojovať so škodcami a ochoreniami, aj keď ich mnohí záhradkári zatracujú a vyhýbajú sa im. Začíname s nimi veľmi skoro na jar, keď sa stromy pripravujú na pučanie.

Hrdzavé škvrny na listoch

Hrdzavé škvrny a bradavičnaté výčnelky na listoch hrušiek signalizujú hrdzu hrušiek, na ňu funguje iba prípravok s obsahom medi – napr. Kuprikol, Korzar či Baycor 25 WP, ktorý aplikujeme pred rozkvetom a po jeho skončení. Hrdze sa ale väčšinou zbavíme len veľmi ťažko, prežije totiž na borievkach, ale i iných okrasných kroch a ihličnanoch. Ak sú teda v blízkosti napadnuté hrušky, musíme spraviť i postrek borievkam. Najlepšie je ale borievky úplne vyrúbať, alebo sa vzdať túžby po úrode hrušiek.

Možno skúsiť i výsadbu odolnejších odrôd – odroda Astra, Amfora, Bohemica, David, Erika, Dita, Nela, Madame Verté a iných.

Chrastavitosť ovocných stromov

Chrastavitosť u jabloní a hrušiek je hubovou chorobou, ktorá napadá listy, kvety i plody. Tmavé škvrny na listoch a škvrnité, zdeformované a chrastavité plody, poškodené listy a plody navyše opadávajú. Je potrebné likvidovať napadnuté časti stromu, ako ochranný prostriedok použijeme u jadrovín napríklad Optikombi jadroviny. Postrek robíme na tri fázy, pričom to môže byť stále tým istým prípravkom, alebo prípravky meníme. Prvý postrek spravíme v čase pučania listov, druhý akonáhle sa objavia prvé ružové kvietky a posledný po odkvete. Možno použiť niektorý z prípravkov ako sú Novozir MN 80, Baycor 25 WP, Topas 100 EC, Mythos 30SC, Discus, Dithane DG nebo Clarinet 20 SC.

Hubové choroby

Na marhuliach, čerešniach, višniach, slivkách a iných kôstkovinách sa vyskytujú moníliové hubové choroby. Chorobu spoznáme podľa zahnednutých a neskôr bielych ohraničených kruhoch na plodoch (vyzerá to ako biele zamatové podušky a plody sú takto samozrejme úplne znehodnotené, nedajú sa konzumovať). Huby prezimujú na plodoch a konároch stromov a na jar sa rýchlo šíria, zásadnou prevenciou je teda likvidovať nakazené plody, nenechávať ich visieť na stromoch, postrek sa robí na jar po celej dĺžke stromu – až na okraje vetvičiek. Hlavne u višní, okrasných kôstkovín a marhúľ sa vyskytuje špecifická moníliovej choroba – moníliovej šarlach. V tomto prípade kvety kôstkovín vyzerajú, ako by boli spálené mrazom.

Huba tu tiež prezimuje v konároch a v napadnutých plodoch, darí sa jej aj na stromoch zničených prírodnými živlami. Prevenciou je odstraňovanie poškodených konárov vrátane tých, ktoré sú postriekané glejotokom (hmotou podobnou živici, rakovinou stromov). Konáre napadnuté glejotokom odstraňujeme na začiatku vegetácie a rez zatrieme štepárskym voskom. Ak glejotok zatečie do zdravého dreva, je nenávratne poškodený celý strom. Na moníliovej šarlach je účinný postrek prípravkov Talent a Optikombi, účinnými sú aj Horizon a Rovral.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa