×
Vyhľadávanie v blogoch

Begónie a ich pestovanie, pripravte sa na výsadbu hľúz

Rod Begonia má okolo 750 druhov všeobecne pochádzajúcich z tropických a subtropických častí sveta. Pôvodné druhy pochádzajú z oblasti Ánd a prezimujú ako hľuzy. Dnešný sortiment begónií je naozaj bohatý. 

Starostlivosť o túto rastlinu zvládne každý

Begónie delíme na vzpriamené, poloprevisnuté a previsnuté. Zvlášť pôsobivé sú tzv. girlandové, lebo ich dlhé, nadol visiace výhonky s úzkymi drobnými listami sú doslova obalené až 10 cm veľkými kvetmi, ktoré sú poloplné.

Hľuzy begónií vysádzame vo februári či marci. Pred výsadbou je vhodné ich niekoľko hodín máčať vo vlažnej vode. Hľuzy necháme naklíčiť v tmavej miestnosti s teplotou 15–20 °C. Potom ich zasadíme do truhlíc alebo kvetináčov s rašelinou vo vzdialenosti asi 15 cm od seba. Hľuzu do substrátu zatlačte tak, aby bola v jamke, ale aby vrcholok ľahko vyčnieval. Na dno nádoby umiestnime dostatočnú drenáž, aby pôda nebola premokrená a nedochádzalo k zahnívaniu koreňov. Pokým rastliny nevzídu, nepotrebujú prílišné svetlo, ale prospieva im vyššia vlhkosť vzduchu. Substrát udržujeme stále vlhký. Za týchto podmienok sa rastliny nechávajú až do doby, keď majú minimálne 4 pravé lístky, čo je známka toho, že sú dobre zakorenené.

Čas na vonkajšiu výsadbu

Na vonkajšie stanovisko rastliny umiestnime až koncom mája, t. j. po troch zamrznutých, kedy nehrozia ranné mrazy. Ideálne stanovisko je polotieň alebo tieň, a ktoré je chránené pred vetrom. Pôda by mala byť kyprá, humózna, mierne kyslá. Udržujeme ju stále vlhkú. Rastliny pravidelne hnojíme od jari do leta hnojivom, podporujúcim kvitnutie. Hnojenie obmedzíme až koncom leta, kedy je potrebné begónie pripraviť na prezimovanie.

Pred príchodom prvých mrazov sa hľuzy vyberú zo zeme, očistia a nechajú vyschnúť. Vyčkať môžete až do druhej polovice októbra, hľuzy ešte značne narastú. Uchovávajú sa v nádobe s vlhkou rašelinou či pilinami, alebo ich zabaľte do novín a uložte do krabice do chladnej miestnosti s teplotou okolo 6 °C. Teplota v miestnosti, kde uskladníte hľuzy, nesmie klesnúť pod 2 ºC. V dôsledku dlhotrvajúcich dažďov bývajú begónie napádané múčnatkou a plesňami. V tomto prípade je nutné listy okamžite odstrániť.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa