×
Vyhľadávanie v blogoch

Nezabudli ste na výsev petúnií?

Ak pestujete petúnie zo semien, čas na výsev osiva nastáva už v polovici januára, aby sa sadeničky stihli poriadne vyvinúť. Pokiaľ ste tak doposiaľ neurobili, s výsevom už viac neotáľajte. Na výsadbu von si ešte počkáte, sú veľmi citlivé i na slabší prízemný mráz, ale zato vám zasa budú kvitnúť veľmi skoro a budete sa môcť pýšiť rozkvitnutými oknami.

Ako na ich pestovanie? 

Semienka petúnií sú veľmi drobné, preto sa predávajú v obaľovanej forme v kaolíne (tzv. peletky). Vysejte ich na povrch ľahkého substrátu a jemne pritlačte, nezasypávajte ich však. V prvých dňoch povrch substrátu niekoľkokrát denne dôkladne roste rozprašovačom na kvety. Substrát s peletkami nesmie preschnúť, potrebujú dostatok vlahy, aby praskli a semeno uvoľnili. Potom stačí substrát udržovať primerane vlhký, nie premokrený – to by mohlo podporiť v raste plesne. V období klíčenia petúnie vyžadujú teploty nad 20 °C. Postavíme ich teda nad radiátor, alebo na vyhrievaciu elektrickú dečku, ak nemáte v miestnosti dostatočne vysokú teplotu cez deň i v noci. V prvom týždni im zabezpečíme i 100% vlhkosť vzduchu plastovým krytom alebo fóliou. Po vyklíčení je potrebné petúniám i vetrať, inak budú rastlinky náchylné na ochorenie nazvané „padanie klíčnych rastlín“.

V apríli stredne vzídené rastlinky presaďte do kvetináčov a teplotu udržujte nad 15 °C. Zalievame primerane, aby krčky neboli napadnuté padaním klíčnych rastlín (v prípade nutnosti použite Polyversum). Aby petúnie vykvitli, potrebujú dlhý deň, ktorý trvá aspoň trinásť hodín, pri nesplnení tejto podmienky rozkvitajú neskôr. Von ich umiestnime v druhej polovici mája, po „troch zamrznutých“. Potrebujú dostatočne teplé miesto so slnečným svitom, ale musí byť chránené pred dažďom, dobre vetrané. Tam, kde rastliny bičuje dážď, dochádza k ich poškodeniu a hnilobe koreňov, na málo vetraných miestach je zasa vyššie riziko napadnutia plesňou sivou. Raz za týždeň ich hnojíme kvalitným viaczložkovým hnojivom s vyšším obsahom vápnika a železa pre dobrý rast a dostatok kvetov.

Na slnečnom stanovisku zalievame raz za dva dni alebo podľa potreby, tam, kde je tieň, je treba zalievať s rozvahou, aby nedošlo k preliatiu a následnej hnilobe koreňov. Petúnie sú značne odolné proti suchu, pokiaľ ich pestujete v záhonoch. Iné to je pri pestovaní v nádobách – dlhšie obdobia sucha im v nádobách veľmi škodia, tak isto ako aj priame slnečné žiarenie, ktoré dokáže na suchých rastlinách napáchať veľké škody.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa