×
Vyhľadávanie v blogoch

Čas na výsev paprík je tu

Odrody sú vyšľachtené do mnohých tvarov, farieb a na rôzne využitie. Paprika má svoj pôvod v Strednej Amerike a je pomerne náročná na pestovanie, hlavne na vlahu, teplo a živiny. Jej konzumácia je však zdraviu veľmi prospešná, obsahuje vitamín C, karotenoidy, mastné kyseliny a pôsobí tiež ako prevencia proti kornateniu ciev. Ak nemáte k dispozícii záhradu, nič sa nedeje, papriky môžete pestovať v kľude i na balkóne.

Ako si vypestovať papriky? 

Papriky vysievame od januára do polovice februára, ich výsevom začína záhradkárska sezóna. Takto skoro ich vysievame z dôvodu dlhej vegetačnej doby. Paprikám je treba poskytnúť väčšiu starostlivosť a ideálne podmienky na vývoj – nevyhovuje im chlad ani výkyvy teplôt. Semená môžeme vysievať do perlitu. Ten je bez zárodkov plesní a fytopatogénnych húb, rastliny tu vytvárajú bohatý koreňový systém a výsev v podstate nejde premokriť. Preliatie je najčastejšou príčinou neúspechu pri predpestovaní sadeničiek paprík. Perlit je však bez živín, na to nezabúdajte, mladé rastlinky tak musíme presadiť cca 14 dní po výseve do substrátu na výsev a množenie, optimálne sú sadbovače. V sadbovačoch ponecháme rastlinky rásť 4–6 týždňov, musíme im zabezpečiť čo najlepšie svetelné podmienky, pri teplote aspoň okolo 25 °C (môže byť i vyššia, papriky milujú teplo). Raz či dvakrát ich môžeme pohnojiť Kristalonom Start.

Potom ich presadíme do kvetináčov približne o rozmeroch 7 x 7 cm (asi tak ako téglik od jogurtu), ktoré naplníme záhradníckym substrátom, prípadne špeciálnym substrátom na paradajky a papriky. Teplotu stále udržujeme okolo 25 °C a rastlinám doprajeme maximálne svetlo. V kvetináčoch papriky zostávajú až do výsadby. Raz týždenne ich hnojíme hnojivom Kristalon Start. Môžeme ich začať aj otužovať, spočiatku najprv vetraním. Na vonkajšie stanovisko, či do voľnej pôdy alebo do fóliovníka, ich vysádzame v druhej polovici mája. Na trhu je množstvo najrôznejších druhov a každý rok pribúdajú nové a nové odrody. Záleží len na vás, ktoré si vyberiete. Okrem noviniek ale siahnite i po osvedčenej klasike, len pre istotu.

Z chilli paprík sú medzi novinkami napr. papričky ´Dragons Breath´, ktoré majú tvar a veľkosť golfovej loptičky a v spodnej časti štandardný "prasací rypáčik". Tento poznáme aj z odrôd Trinidad Scorpion Moruga či niektorých 7 Potov. Papričky ´Capsicum Rhomboideum´, ktoré sú v zrelosti červené, guľatého tvaru a čo do veľkosti, ich možno prirovnať ku guličke čierneho korenia (sú naozaj drobné, svoju veľkosť však kompenzujú množstvom), v ideálnych podmienkach dokážu kvitnúť a plodiť celý rok.

K poloskorým hybridným odrodám ideálnym na pestovanie v skleníkoch či fóliovníkoch zaraďujeme odrody Garnet F1 a Paradise F1 s kvadratickými plodmi, k výnosným odrodám patrí Demetra F1. Paprika Cynthia F1 má previsnuté špicaté plody, ktoré sú určené na priamy konzum, Beja F1 je hybridná odroda vyznačujúca sa trojuholníkovitými plodmi s troma komorami, Beatrix F1 má plody tiež trojuholníkové.

Hrubostenná paprika vhodná na poľné pestovanie je napr. odroda Sharon F1. Odroda Ingrid zaujme predovšetkým farbou, pretože zo zelenej prechádza do tmavo hnedej, paprika Afrodita je v botanickej zrelosti žltá.

Rajčiaková paprika Nagykuti je maďarská špecialita, ktorá plodí guľaté plody o veľkosti 6–7 cm; v priebehu svojho rastu sa sfarbujú zo žlta do červena; plody smerujú netradične smerom nahor; sú veľmi dekoratívne i v kvetináči napr. na balkóne. 

Paprika, ktorá stopercentne zaujme svojou fialovou farbou, je Oda; ide o nízku odrodu vhodnú na rýchlenie v skleníku alebo fóliovníku; vďaka svojmu kompaktnému vzrastu a výške cca 50 cm sa dá tiež pestovať vo väčšom kvetináči; plodí veľmi atraktívne fialové plody o dĺžke 6–10 cm a hmotnosti cca 100 g; chuť je sladká, aromatická.

Paprika Sweet Chocolate je raná, veľmi výnosná odroda s fialovými (hnedými) plodmi; nepáli a je veľmi produktívna celé leto; táto odroda vytvára dlhšie (8–10 cm) hranaté plody, ktoré sa sfarbujú od zelenej farby až do čokoládovo-fialovej; vďaka svojmu kompaktnému vzrastu a výške cca 50 cm sa dá pestovať aj vo väčšom kvetináči

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa