×
Vyhľadávanie v blogoch

Je síce stále zima, ale ani tak na záhrade nezaháľajte

Zimné obdobie je ideálne na plánovanie. Ak pestujeme niekoľko rokov po sebe tú istú plodinu na jednom mieste, výnosy trvale klesajú, pretože sa jednostranne vyčerpávajú živiny (hovorí sa tomu pôdna únava). Opakované pestovanie toho istého druhu vedie aj k nárastu chorôb a škodcov. Striedaním plodín sa týmto javom vyhneme. Je ideálne viesť si denník a každý rok si na plánik poznamenávať, čo sme kde pestovali, a v januári si urobiť náčrt toho, kam čo na jar vysejeme a posadíme. Pokiaľ tak neurobíte, pripravujete sa o časť úrody a to je škoda.

Pokiaľ nenapadlo dostatočné množstvo snehu, kontrolujeme, či nie sú porušené prikrývky z lístia alebo čečiny nad špenátom, pórom či čiernym koreňom, a ak áno, opravíme ich. A ak ani nemrzne, zalievame vždyzelené dreviny, a to ihličnany i listnaté stromy – na nedostatok vlahy v zime sú zvlášť citlivé. Naopak, ak príde snehová kalamita, uvoľňujeme ihličnany, aby ich sneh nepolámal. Sneh ale prináša vlahu nielen záhradným kultúram, ale aj lesným drevinám, z cestičiek ho prehadzujeme na trávnik, k stromom a krom. Dopĺňame vtáčie kŕmidlá, vtáčí operenci sú pomocníci v boji proti škodcom.

Pokiaľ v záhrade pestujete ovocné stromy, môžeme začať štepiť jadroviny (ale pozor, nie kôstkoviny), a to i pri teplotách mierne pod nulou. Ak sú väčšie mrazy, radšej s rezom počkáme. Nezabudnite, mierny rez podporuje rast plodonosného obrastu, silný rez rast dreva; výhonky rastúce kolmo hore vytvárajú drevnú hmotu, na výhonkoch odkláňajúcich sa do vodorovnej polohy sa vytvoria plody. Ak si štepíte stromy sami, v tomto čase by sme už mali mať uložené štepy ovocných drevín (jadrovín i kôstkovín). Prezrite si zbytky osív z minulého roka a urobte skúšku klíčivosti. Ako? Na vlhký savý papier dáme 25 (50, 100) semien a necháme ich klíčiť; vyklíčiť by malo aspoň 80 % osiva, také je vhodné použiť. Pokiaľ je klíčivosť pod 50 %, oplatí sa nakúpiť nové. Z 25 semien by malo vyklíčiť aspoň 20.

Čoskoro začneme s výsevom skalničiek, najlepšie na prelome januára a februára. Zaobstarajte si výsevnú misku s priesvitným vekom, kvalitný substrát, hladidlo povrchu a prípadne pomôcku na tvorbu riadkov. Osivo je zväčša veľmi drobné, preto sa musí vysievať takmer na povrch vlhkého substrátu. Misku potom umiestnime na okenný parapet, substrát trpezlivo zalievame a čakáme na vyklíčenie, ktoré sa môže pretiahnuť až na tri týždne.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa