×
Vyhľadávanie v blogoch

Plody rakytníka sú koncentrátom dôležitých vitamínov

Rakytník rešetliakový(Hippophaë rhamnoides) je dlhoveký tŕnitý ker s jemnými sivozelenými listami a žiarivo oranžovými vajcovitými plodmi, ktoré sedia na vetvách a zostávajú na kríku dlho do zimy. Vďaka nenáročnosti ho možno ľahko pestovať. Pestujeme ho nielen ako okrasnú drevinu, ale hlavne pre jeho kyslasté, ale nesmierne zdravé plody, z ktorých je možné vyrábať liečivé sirupy, oleje, marmelády i kompóty. Jeho domovinou je Európa a severná Čína, dorastá do výšky 2,5 až 4 metrov. Tŕne dlhé až 8 cm sa na tomto opadavom kre vyskytujú od tretieho roka od výsadby a krátko na to tiež začína plodiť (sú však už vyšľachtené i netŕnité odrody).

Kvety sú drobné, nenápadné, žlto sfarbené. Na rastline sa objavujú ešte pred pučaním, približne v marci. Tŕne odrádzajú od zberu a veľmi ho neuľahčujú, ľahko sa totiž zapichujú do kože a špička sa vzápätí ulomí, čo je pomerne bolestivé, ale údajne liečivé. Nezabudnite, rakytník je ker dvojdomý, to znamená, že blízko seba musia byť vysadené samčí i samičí ker. Rakytník na pôdu náročný nie je a navyše odoláva i znečistenému ovzdušiu. Často ho tak môžeme vidieť vysadený pozdĺž ciest, diaľnic či na rekultivovaných plochách. Ak ho vysadíme do prudkého svahu, svojimi koreňmi ho bude spevňovať, lebo korene sú hlboko siahajúce do zeme a veľmi rozvetvené. Je zaručene mrazuvzdorný, nenapádajú ho hubové ochorenia ani škodcovia, čo umožňuje jeho pestovanie i v prírodných záhradách. Nepotrebuje pravidelnú závlahu a ani výživu.

Do výsadbovej jamy zapravíme dobre rozležaný hnoj alebo kompost a v prvých rokoch hnojíme draselno-fosforečnými hnojivami, avšak nikdy nie dusičnanmi, ktoré by spôsobili zlé vyzrievanie dreva. Neskôr občasné prihnojenie či zálievku v suchých rokoch samozrejme ocení, silnejšie bude rásť a bude vyššia úroda. Rastliny sadíme asi dva až tri metre od seba. Samčie rastliny produkujú veľké množstvo peľu, postačí teda jedna samčia rastlina na zhruba osem samičích. Opeľovače vysádzame ideálne vždy v smere vetra.

Plody sú zrelé na konci augusta až v októbri, podľa odrody, zberáme ich včas (v prezretých plodoch sa znižuje obsah hodnotných látok). Malvice sú koncentrátom dôležitých vitamínov: C, A, D, E, F, K, P a skupiny B (hlavne B1, B2, B6), rutínu, flavonoidov, ďalej obsahujú pektín, silice, triesloviny, organické kyseliny, oleje a minerály a mnoho iných prospešných látok. Zásadný je aj vysoký obsah alkaloidov hippopheínu, ktorý sa v tele mení na serotonín, hormón dôležitý pre celkovú vitalitu, chrániaci organizmus pred depresiou i nádormi.

Rakytník tak pôsobí ako biogénny stimulátor, zvyšuje odolnosť voči infekciám, stresu i arterioskleróze. Má priaznivé účinky na krvný obeh, pomáha liečiť zápaly slizníc dýchacieho i tráviaceho ústrojenstva, žalúdočné vredy, choroby pečene, hemoroidy, Crohnovu chorobu, podráždené žlčovody. Znižuje únavu, zlepšuje stav po mŕtvici a infarkte. Rakytníkový olej lieči kožné problémy vrátane vredov predkolenia a omrzlín, je používaný po nadmernom opaľovaní na regeneráciu pokožky a na rôzne kožné defekty vrátane regenerácie tkanív po ožarovaní.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa