×
Vyhľadávanie v blogoch

Gazánia svojím vzhľadom nezaprie príbuzenstvo s margarétou

Gazánia patrí medzi najkrajšie letničky, ktoré rozžiaria kvetinový záhon alebo balkónový kvetináč. Hoci gazánie pochádzajú z južnej Afriky, zdomácneli aj u nás. Vo svojej domovine rastú ako trvalky, v našich podmienkach ich pestujeme ako letničky, pretože neprežijú naše zimy. Obľúbené sú najmä pre svoje žiarivé kvety – jednoduché úbory podobné margarétam, alebo skôr gerberám, ktoré bývajú veľké až 10 centimetrov. Listy vytvárajú ozdobnú prízemnú ružicu, z ktorej vyrastajú kvetné stvoly, sú kopijovité, naspodku striebristé a plstnaté. Kvety majú rôzne odtiene vo farbách bielej, žltej, oranžovej, ružovej až do fialova a červenej až do hneda, stred býva tmavý. Tie sa objavujú od polovice júna až do mrazu.

Ide o pomerne odolnú rastlinu, je však nutné dodržať pestovateľské podmienky. Rastline sa nedarí na tienistých miestach a v premokrenej pôde, pretože u nej potom dochádza k hnilobe koreňov. Neprospieva jej ani príliš vysoké vlho, to má za následok pleseň na listoch. Preto gazániu pestujte na slnečnom a vzdušnom stanovisku. Pravidelne rosíme substrát, aby nevyschol. Odporúčame tiež pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety.

Rastliny nie je ťažké uchovať do ďalšieho roka, ak máte k dispozícii svetlý priestor so stálou teplotou minimálne 5 °C a maximálne 10 °C. Rastliny pestované v nádobách umiestnime na vhodné miesto tak, ako sú, tie zo záhona vyrýľujeme, podobne ako napríklad georgíny, len neoklepávame prebytočnú zeminu – čím väčší bal, tým lepšie. Trsy aj s hlinou dáme napríklad do starých debničiek na malé množstvo hoblín, postačí aj len vystlať novinami. Na jar rastliny presadíme do novej pôdy. 

Rastlinu je možné využiť na mnohými spôsobmi. Rôzne farebné kvety sa krásne kombinujú s nižšími druhmi letničiek či trvaliek. Odporúča rastlinu pestovať v spoločnosti lobeliek, krátkochĺpkov či agerátov, keď ich modré kvety skvele kontrastujú s kvetmi gazánie. Pestovať ju možno na obrubách záhona, okolo plotu aj v skalke. Hodí sa tiež do kvetináča či inej pestovateľskej nádoby na balkón a terasu.

Pre mnohých pestovateľov môže byť nevýhodou to, že rastlina rýchlo reaguje na zmeny počasia. Ak je zamračené či daždivé počasie, kvety gazánie sa zatvoria. Preto sa rastlina nehodí ani na rez do vázy. Na škodcov a choroby spravidla netrpia, navyše znesie aj slabšie mrazíky.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa