×
Vyhľadávanie v blogoch

Tekvica je symbolom jesene

Tekvica sa už i v našich končinách stala symbolom jesene. K tomuto ročnému obdobiu totiž sedí úplne dokonale, nielen svojou farbou, ale i chuťou. Aby ste však na jeseň zberali obrie plody, musíte si tekvicu vysiať už na jar a predpestovať ju zo semien.

S predpestovaním začíname v apríli. Po vyklíčení semená tekvice (asi po 2 alebo 3 týždňoch) presadíme do kvetináčov, alebo ich hneď presadíme do vonkajšieho záhona, ale pozor na prízemné mrazy. Je potrebné dať pozor na počasie, ak by sa výraznejšie ochladilo, musíme rastliny tekvíc cez noc prekryť napríklad slamou. Inak vzídené rastliny vysádzame von až po troch zamrznutých.

Na pestovanie tekvice nie sú nijak náročné. Musia mať akurát dostatok živín a vlahy. Je tiež možnosť ich vysadiť do kompostu. Rastliny na záhonoch mulčujeme.

Prečo dyne – tekvice konzumovať? Sú bohaté na obsah vitamínov, vlákniny, minerály a naopak majú veľmi malé množstvo cukrov a tukov. Tekvice majú vysoký obsah antioxidantov a ich dostatočné množstvo v tele pomáha s imunitou. Tekvicové jadierka môžu pomôcť v boji so zápalom močového mechúra. S tekvicovou šťavou zasa porazíte zápchu i pásomnice. Najznámejším druhom dyne je tekvica ´Hokkaidó´. Ide o veľkostne menšiu odrodu, široko využiteľnú v kuchyni. Uvariť z nej možno tekvicovú polievku, pečenú ju pridať do šalátu, alebo ju grilovať.

V kuchyni ale využijete i iné odrody. Napríklad ´Rondini´, ktorá chutí podobne ako cuketa, ´Baby Boo´ - surová chutí ako oriešky, vďaka tomu že je tak miniatúrna, sa dá i plniť a zapekať. Tekvica ´Sweet Potatoes´ chutí výborne i surová. Špagetová tekvica je podlhovastou odrodou vhodnou do polievky alebo na pečenie. Na dekoráciu môžeme využiť tekvicu ´Halloweensku´, ´Carnival´, alebo ´Sweet dumpling´. Pokiaľ sa vám do pestovania nechce alebo nemáte priestor a kupujete v obchode plody na varenie, voľte skôr ťažšie kusy. U tých možno zaručiť, že budú plné dužiny. Ľahšie kusy bývajú naopak plné semienok – a hodia sa skôr na vydlabanie. Aspoň sa toľko nenadriete. To, ako je tekvica zrelá, môžete posúdiť podľa pukliniek na šupke a zaschnutej stopky.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa