×
Vyhľadávanie v blogoch

Aj v jeseni môže byť záhrada rozkvitnutá

Nielen farebná paleta jeseňou sfarbeného lístia môže skrášliť záhradu. Niektoré jesenné kvety sú navyše odolné voči slabým mrazom a ich zoznam nie je krátky. Teraz je taktiež ideálny čas na výsadbu či rozsadenie trvaliek. Rastliny, ktoré vám predstavíme, sú na starostlivosť nenáročné.

Asi najviac zime odolná rastlina a taktiež najznámejšia je astra (Aster). Astry potrebujú dostatok priestoru, bujne sa totiž rozrastajú podzemnými výbežkami. Rozmanitý a veľmi početný rod zahŕňa ako botanické druhy, tak aj množstvo šľachtených krížencov s odtieňmi modrých, ružových, bielych, červených a fialových kvetov. Alpské astry dorastajú len do 20 cm, kvitnú v júni a sú ideálne do skaliek a nádob na slnečnom výhrevnom stanovisku. Hybridy ´Aster dumosus´ rastú do výšky 25 až 35 cm a kvitnú v septembri a októbri. Robustné odrody patria do skupiny hybridov ´Aster novi-belgii´ a ´A. novae-angliae´. Rastú do výšky 60 až 150 cm a existuje veľa farebných kultivarov. U astier sa na začiatku leta odporúča výhonky skrátiť približne o jednu tretinu. Vďaka tomuto zásahu rastliny spevnejú a bohato sa rozvetvia.

Odrody

Aster dumosus 'Anneke' – výška 25 až 30 cm, kvet ružový, kvitne v septembri až októbri.
Aster dumosus 'Jenny' – sýto purpurovo-vínové kvety kontrastujú so žltým stredom, ideálne sú pre nich slnečné miesta a priepustné pôdy s dostatkom živín, bohatšie kvitnutie podporí hnojenie tekutým hnojivom a zalievanie hlavne počas suchšieho obdobia, pri zalievaní ale dbajte na to, aby ste vodu neliali na listy, ale len ku koreňom.
Aster dumosus 'Lady in Blue' - široko rastúca, nízka astra, kvety sýto levanduľovo modré, drobnejšie, rastlina s tvrdou vzpriamenou byľou, v hornej polovici chocholíkato vetvenou, drobno, ale husto olistenou, listy tmavozelené.
Aster novae-angliae 'Abendsonne' – veľkokvetý kultivar robustného vzrastu, dorastá do výšky až 150 cm, kvitne od septembra do októbra bledoružovými veľkými kvetmi so žltým stredom, s úzkymi, ale hustými korunnými lupienkami, mrazuvzdornosť až do -40 °C.
Aster dumosus 'Rosenwichtel' astra kríčkovitá, kvitne od septembra do októbra množstvom sýto ružových kvetov so žltým stredom.
Aster sedifolius 'Nanus' – rastie do výšky 40 cm, kvitne bledofialovo v tvare hviezdičky, kvitne v júni až júli, odroda so zvláštnym tvarom kvetov, slnečné stanovisko s hlinito-piesčitou pôdou, toleruje i suchšiu pôdu, mrazuvzdornosť do -35 °C.
Aster tongolensis – astra fialovo-modrá – výška okolo 60 cm, v máji a júni sa objavujú kvety pastelovo fialovej až levanduľovej farby so zlatožltým stredom (sú podobné margarétam), listy sú pozdĺžne oválne a zostávajú pri zemi, po odkvitnutí stonky zostrihneme a listy vytvoria pekný, hustý vankúš, miluje slnečné miesta s dostatkom vlhkosti a takmer akúkoľvek pôdu, pre bohaté kvitnutie sa odporúča každé 3 roky trs omladiť rozdelením alebo staršie rastliny výdatne hnojiť na kvet, je mrazuvzdorná.
Aster novi-belgii 'Porzellan' - astra novobelgická 'Porzellan' - hustá, vzpriamená trvalka s vetviacimi sa stonkami, ktoré nie sú lesklé, kopijovité, tmavozelené listy, bohaté úbory dvojitých kvetov v bielej farbe kvitnú od septembra do októbra, rastie do výšky až 90 cm, vyžaduje slnečné miesto, čerstvú a vlhkú pôdu s dostatkom živín, korene by mali byť udržované vlhké a chránené proti prehrievaniu, na konci leta pravidelne zalievame, aby sa podporila tvorba kvetov, pravidelne ich hnojte hnojivom pre trvalky, na začiatku leta zostrihnite nové výhonky o polovicu, podporíte tým kompaktný tvar a bohatšie kvitnutie, po niekoľkých rokoch je treba rastlinu omladiť, keď začne byť redšia alebo menej kvitne, je plne mrazuvzdorná.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa