×
Vyhľadávanie v blogoch

Portulaku kapustovú nepestujeme pre krásu, ale pre zaujímavú chuť i pozitívne účinky pre náš organizmus

Je pekná, i keď nie až tak ako žiarivá portulaka veľkokvetá. Na pestovanie je to nenáročná listová zelenina, ktorá je bohatá na omega 3 kyseliny. Ďalej obsahuje vitamíny A, C, B a karotenoidy, z minerálov horčík, vápnik, draslík a železo, chlorofyl, vlákninu a iné prospešné látky typické pre listovú zeleninu. Chuť je mierne kyslá, je šťavnatá, hodí sa do šalátov, pripraviť ju môžeme i ako špenát. Využiť sa dajú listy, ale i stonky i púčiky. Podusením či orestovaním získame vynikajúcu zeleninovú prílohu.

Pestovať môžeme pôvodný druh portulaky kapustovej (Portulacea oleracea), pochádzajúci z južnej Európy - plazivá, pôdopokryvná rastlina s dužinatými lístkami, alebo kultúrnu formu tejto portulaky, vzpriamene rastúcu portulaku kapustovú siatu (Portulacea oleracea sativa), ktorá má ešte lahodnejšiu chuť. Vyšľachtená portulaka ponúka bohatú úrodu. Aj keď nie je poliehavá, bujne rastie do šírky a môže slúžiť i ako nenáročný podrast pod vyššími rastlinami. Na záhonoch vďaka jej hustému porastu nerastie burina, máloktorej sa sem podarí preniknúť.

Pestovanie

Semená môžeme vysievať v máji a následne celé leto. Možno si tiež za oknom predpestovať sadeničky a po troch zamrznutých ich priamo vysadiť, zber chutných listov potom bude o niečo skôr. Pôvodným plazivým formám ponecháme priestor okolo 20 cm, portulaku siatu (ktorá rastie vzpriamene) môžeme vysievať hustejšie, hlavne keď budeme zberať mladé vňate. Zberať možno už mesiac po výsadbe a výsevy postupne opakovať, aby sme mali listy až do zimy. Rastlina má hlboké korene, preto nie je náročná na vlahu, listy dokážu udržať vodu. Po zbere ju servírujeme čo najrýchlejšie, pretože skoro zvädne a stratí svoju šťavnatosť.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa