×
Vyhľadávanie v blogoch

Zberom to nekončí, čo robiť teraz na záhrade?

Horúcich dní sme si v tohtoročnom auguste užili dostatok, navyše dažďové prehánky záhradníkom neprekážajú, aspoň nie je potrebné toľko polievať. Stále je čas vysadiť niektoré druhy zeleniny či byliniek. Na záhonoch stále hýria všetkými farbami kvety trvaliek alebo letničiek, na stromoch dozrievajú slivky, jablká a hrušky, plodová zelenina sezónu taktiež ešte neukončila a tak nás paradajky s uhorkami a cuketami odmeňujú svojimi chutnými plodmi.

V auguste je už čas na pomalú prípravu záhrady na jesenné mesiace, ale stále ešte vysádzame niektoré druhy zeleniny a hlavne sa pripravíme na výsadbu cibuľovín pre rozkvitnuté jarné záhony. V auguste a v septembri dozrieva veľa ovocia a stromy (hrušky, jablká, slivky, marhule, ale i niektoré druhy broskýň či ringloty) môžu mať veľmi ťažké konáre, ktoré by sa mohli kvôli zaťaženiu plodmi zlomiť. Je potrebné ich podoprieť, aby sme tomu zabránili. Pri zbere ovocia sa snažíme vyhnúť obitému ovociu, ktoré spôsobuje rýchlejšiu kazivosť zozbieraných plodov.

Dozrievajú tiež černice a čučoriedky, prípadne neskoré odrody ríbezlí a egrešov. Po zbere egrešov a ríbezlí možno spraviť pravidelný rez, pri ktorom odstraňujeme všetky slabé či poškodené výhonky a tiež štvorročné vetvy. Odstránime slabé a odplodené výhonky ostružiny malinovej, ktoré zrežeme až pri zemi, rovnako tak potom zrežeme černice.

V auguste a začiatkom septembra je ideálny čas na výsadbu nových sadeníc jahôd, pred zimou dobre zakorenia. Staršie sadenice ostriháme - zbavíme ich nadbytočných šľahúňov, starých a poškodených listov a stoniek po zozbieraných plodoch. Bohatú úrodu paradajok, paprík, uhoriek, ale aj niektorých druhov tekvíc, cukiet, patizónov a baklažánov spracovávame zaváraním, mrazením, prípravou leča, kečupov, rôznych čalamád a pod. Aby mali rastliny dostatok živín na dozretie plodov, stále ich pravidelne hnojíme. Rajčiakom zastrihneme vrcholové výhonky, ďalšie nasadené plody by už nestihli dozrieť a zbytočne by rastline odčerpávali živiny. Kontrolujeme, či rastliny nenapadla pleseň alebo iné choroby. Ak zistíme na listoch alebo plodoch známky ochorenia, okamžite poškodené časti odstraňujeme, aby sme rastlinu uchránili (môžeme použiť i chemický postrek).

Staráme sa o záhony a snažíme sa ich udržať bez buriny, ak sme na nich v júni alebo v júli vysadili nejakú zeleninu. Vysievame špenát, fenikel, mangold, trebuľku, japonské reďkovky, šalát, rukolu či žeruchu. Výsevy pravidelne zalievame. V druhej polovici leta zastrihávame živé ploty, hlavne tie, ktoré sú z ihličnanov, napr. tují, taktiež tvarujeme solitérne stromčeky a kry. Zostrihneme odkvitnuté trvalky, ktoré môžeme postupne presádzať a množiť delením.

Presádzame či nanovo vysádzame kosatce (u starších rastlín - minimálne štvorročných - odstraňujeme staré časti hľúz a ponechávame jedinú zdravú hľuzu spolu s listami, ktoré skrátime asi na tretinu dĺžky). Hľuzu dáme do pôdy tak, aby jej horná časť zostala na povrchu a do zeme „šli“ iba korene, ktoré potom zahrnieme zeminou. Pôdu môžeme obohatiť vyzretým kompostom. Na konečné stanovisko môžeme vysádzať dvojročné rastliny ako napr. nezábudky, sirôtky alebo sedmokrásky, ktoré nám vykvitnú budúci rok. Vysadíme šafrany a jesienky.

Starostlivosť venujte i trávniku, ktorý vyžaduje pravidelnú a bohatú zálievku hlavne počas horúcich dní a taktiež hnojenie, pokiaľ ste teda na jar nevysiali kvetnatú lúku, ale máte starostlivo kosený „angličák“. Pri kosení trávnika je veľmi dôležité prihliadnuť k práve panujúcim teplotám. Ak sú horúčavy, ponechávame pri kosení vyššie steblá, lebo príliš nízko pokosený trávnik môže slnko ľahko spáliť.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa