×
Vyhľadávanie v blogoch

Bylinky od A do Z, alebo nie je bylinka, aby na niečo nebola - Angelika lekárska

Angelika lekárska je rastlina s neobyčajnými účinkami pôsobiacimi na ľudské telo, pravdepodobne preto si vyslúžila aj takýto názov. Je mohutného vzrastu, ideálny pre ňu bude teda akýkoľvek kút v záhrade na vlhkom, chladnom stanovisku. Výborne sa dopĺňa napríklad s papraďou alebo hostami. Vzhľadom k svojmu habitu potrebuje na záhone pomerne veľa miesta, na dobrom stanovisku je schopná dorásť až cez tri metre do výšky. Aby prosperovala, potrebuje hlbšiu zem s dostatkom vlahy, pretože korene hrubšie ako centimeter, vhodné na zber, vedú až do polmetrovej hĺbky.

Pozor - semená rýchlo strácajú klíčivosť a naviac pre vyklíčenie musia byť v tesnej blízkosti k povrchu alebo na ňom, pretože majú radi svetlo. Do pôdy ich sadíme čo najskôr po dozretí, aby mohla premrznúť. Potom už len zalievame a zalievame. V prvom roku rastlina vytvorí len prízemnú ružicu listov a skôr sa rozkoreňuje, podobne ako divozel, v druhom roku rozkvitá. Ak pestujeme rastlinu pre zber koreňov, stonky odstraňujeme, ak budeme zbierať semená, dávame pozor, aby ju nenapadli vošky, ktoré ju dokážu úplne zničiť.

Pokiaľ budeme zbierať kvety, strážime si počasie. Kvitnutie sa negatívne prejavuje na sile koreňov, je pre angeliku veľmi vyčerpávajúce a ona do neho dá všetky svoje sily. Pri odstraňovaní stoniek sa nepostriekajte vytekajúcou šťavou, ktorá obsahuje ochranné dráždivé látky, ktoré sú schopné spôsobovať alergické svrbenie, ekzémy a podobné dermatitídy (nie je to taká hrôza ako u boľševníka, ale fotosenzibilizáciu vyvolávajú tiež). Dvojnásobok silíc i ostatných účinných látok, okrem horčín, obsahujú semená. Koreň má najviac silíc na jar druhého roka, pokým rastlina začne kvitnúť (väčšinou sa ale zbiera na konci druhého roka na jeseň, kedy je koreňa najviac a obvykle vo veľmi dobrej kvalite).

Používame ho pre posilnenie organizmu, ako po fyzickej tak aj po psychickej stránke. Pomáha pri stresoch i lokálne pri vegetatívnom nervovom podráždení, pomáha likvidovať patologické kvasné procesy v trávení a znižuje plynatosť, tzv. zastavené vetry. Spolu s inými horkými bylinami je výborným prostriedkom na zlepšenie trávenia, ale i samotná zvyšuje chuť k jedlu pri nervovom či organickom nechutenstve a súčasne zlepšuje vstrebávanie živín v črevách.

Pozor - angelikou sa nesmie predávkovať, inak prichádzajú bolesti hlavy, nespavosť, svrbenie pokožky, svetloplachosť, podráždenie obličiek, krvácanie vredov. Angeliku nepodávame ani tehotným a kojacim ženám alebo malým deťom, vzhľadom k zvýšeniu senzitivity. V kuchyni jej stonky využijeme tiež - na prípravu zavarenín alebo na kandizovanie, podobne ako u ovocia, na prípravu likéru pre zlepšenie trávenia - angelika vylúhovaná v silnej pálenke alebo bielom víne (50 - 100 g koreňa alebo semena lúhujeme v 1 l bieleho vína niekoľko mesiacov). Môžeme ju taktiež pridať do polievky ako korenie.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa