×
Vyhľadávanie v blogoch

Už máte svojich favoritov na jesennú výsadbu okrasných cibuľovín?

Najvhodnejším mesiacom pre založenie záhonu s cibuľovinami je september, ak to ale nestihnete, môžete vysádzať i začiatkom októbra. A potom už sa môžete tešiť na pastelové farby tulipánov, narcisov, okrasných cesnakov, korunkoviek a ďalších druhov.

Všeobecne možno povedať, že väčšina cibuľovín vyžaduje slnečné stanovisko a humóznu priepustnú pôdu. Pri sadení sa riadime poučkou, že cibuľky vkladáme do hĺbky dva a pol alebo trojnásobku ich výšky. K správnemu odhadu hĺbky si môžeme pomôcť i sádzacou lopatkou s vyznačením centimetrov. Pri výsadbe do kvetinových záhonov pamätajte, že cibuľoviny vyzerajú lepšie v skupinách, väčšinou sa teda používa výsadba do „hniezd“ (ideálne je, keď k sebe vysadíme desať a viac cibúľ z jedného druhu).

Asi najpestovanejšími a najznámejšími cibuľovinami sú určite tulipány, ktoré sa v Eu­rópe pestujú od 16. storočia. Zvyčajne vychádzajú koncom februára a začiatkom marca, keď pôda rozmrzne a prehreje ju slnko. Kombinovať ich môžeme napr. s dvojročnými rastlinami, hlavne s nezábudkami a sirôtkami, vtedy cibuľky ­sadíme na redšie, nie do sponu 10 x 10 cm, ale zväčša na vzdialenosť 25 až 30 cm.

Narcisy majú tú prednosť, že ich nemusíme každoročne vyberať zo zeme, v pôde môžu zostať bez presadenia veľa rokov a stále budú kvitnúť. Ďalšou výhodou je, že cibuľky nechutia myšiam, hrabošom a hlodavcom zďaleka tak ako cibuľky tulipánov.

S výraznými zvončekovitými kvetmi bude nepre­hliadnuteľným solitérom medzi trvalkami alebo na skalke majestátna korunkovka. Pred výsadbou cibuľky dlho neskladujeme, majú slabú šupku a ľahko schnú. Cibuľky korunkoviek sú jedovaté, ale vraj odpudzujú škodcov ako sú myši a hraboše.

Do trvalkových záhonov s nízkymi nárokmi na údržbu sú vhodnými adeptami okrasné cesnaky. Ich veľké guľovité kvety sú obzvlášť zaujímavé, a to i po odkvete, zostavou stoviek semien. Sú úplne nenáročné, mrazuvzdorné a veľmi trvanlivé (na rovnakom mieste ich môžeme nechať niekoľko rokov), budú rásť takmer kdekoľvek s výnimkou mokradí.

Nenáročné sú aj rôzne kultivary šafranov, snežienok i žlté tavolíny. Na splanenie cibuľovin v tráv­niku sú výborné pestré šafrany, snežienky, modrice, scily alebo vyššie spomenuté tavolíny, ktoré sa navyše množia i samovýsevom. Na vlhkejšie miesta môžeme zasadiť bledule.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa