×
Vyhľadávanie v blogoch

Jiffy tablety alebo substrát, čo je lepšie na predpestovanie sadeničiek?

Spôsobov predpestovania kvetín či zeleniny je viacero, každý má svoje výhody i nevýhody, každý záhradník preferuje niečo iné. Čomu dávate prednosť vy pri výsevoch semien pri predpestovaní kvetov a zeleniny? Substrát alebo Jiffy tablety? V ponuke záhradníckych potrieb sú na výber rašelinové tablety (tzv. Jiffy), menej rozšírené sú kocky z kamennej vaty alebo kokosových vlákien, všetky však ponúkajú veľmi jednoduché predpestovanie sadeničiek.

Predpestovanie rastlín v rašelinových Jiffy tabletách je veľmi jednoduché. Semená vložíme do priehlbiny v tablete, tabletu navlhčíme a naďalej udržujeme vlhkú. Po vzídení rastliniek, keď sa objaví pár prvých lístkov, nastane čas na presadenie. Jiffy tabletu potom ľahšie celú zasadíme do väčšieho kvetináča. Výsev i ďalšia starostlivosť sú takto veľmi jednoduché. Avšak vzhľadom k cene Jiffy tabliet sa stráca jedna z výhod domáceho predpestovania zo semienok, a to finančná úspora. Rašelinové tablety sú často ponúkané v sete s izbovým miniskleníkom, ktorý pestovanie uľahčuje.

Zložité nie je ani predpestovanie sadeničiek v substráte. Pri presádzaní si môžete pomôcť napr. pinzetou, chce to trochu cviku a bude to skoro rovnako ľahké ako pri tabletách. Možno použiť substrát určený pre výsevy, ktorý môžeme bežne kúpiť v obchodoch, alebo si pripraviť vlastný – zmiešaním jemnej listovky z dokonale skompostovaného lístia s prímesou jemne preosiateho, vyzretého kompostu. Kompost je nutné používať zrelý, aby boli dokončené rozkladné procesy - tmavá farba, jemná štruktúra, voňajúca lesom (surový kompost, nie úplne rozložený, klíčeniu semien neprospieva, naopak je skvelým pre osvieženie pôdy vzídených rastlín).

Kvalitná, jemne preosiata záhradná zemina (napríklad z krtincov), zjemnená perlitom alebo vermikulitom je tiež použiteľná. Na zjemnenie ťažšej pôdy pomôže i piesok, ale rastlinky potom nejde tak ľahko presadiť, vďaka rozvinutému koreňovému systému. Domáci substrát je vhodné zbaviť zárodkov plesní a semien buriny sterilizáciou - pol hodiny pri teplote 200 °C alebo 15 minút pri plnom výkone v mikrovlnnej rúre. Väčšina semien si však poradí i s pôdnou mikroflórou.

Prečo zjemniť pôdu perlitom alebo vermikulitom?

Ako sme už spomenuli vyššie, pôdu možno zjemniť perlitom (napučaná sopečná hornina) alebo vermikulitom (napučaný minerál podobný sľude), ktoré substrát prevzdušnia, dokážu nasávať vodu a bránia tak premokreniu i rýchlemu vysychaniu. So substrátom ich môžeme premiesiť, alebo ich možno nasypať do sadbovačov ako spodnú, drenážnu vrstvu. Službu urobí i ako vrchná vrstva na zasypanie semien, drží vlhkosť, ale prepustí vzduch a semenáčiky ju ľahko prerastú.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa