×
Vyhľadávanie v blogoch

Bez zimy nevyklíčia - niektoré semená nevyklíčia bez prechodu mrazom

Vlhko a teplo stačí väčšine semienok k tomu, aby sa prebudili zo spánku a okúzlili nás svojimi listami či kvetmi, niektoré však musia najskôr „premrznúť“, inak klíčiť nebudú. Využiť na to môžete mrazivé počasie alebo chladničku či mrazničku.

Žeriav, šípková ruža alebo napríklad borovica - ak si ich prajete vypestovať zo semena a máte ich uložené v teple domova, nevyklíčia. Semená v debničkách s pieskom musia byť vystavené zime. Určite poznáte rozprávku o Šípkovej Ruženke - so semenami niektorých rastlín je to podobné.

Odborne hovoríme, že tieto semená sú dormantné, čo znamená, že semeno spí a to i vtedy, keď sa ocitne v podmienkach ideálnych na klíčenie. Je to dômyselná poistka prírody. V prípade semien, ktoré potrebujú prejsť mrazom a chladom (vyžadujú tzv. stratifikáciu) - je to poistka proti klíčeniu pred zimou. Na jar budú mať totiž oveľa väčšiu šancu sa ujať a vyrásť. Keď mrzne, semeno neklíči, ale mráz (alebo dlhodobý chlad) odbúra látky, ktoré klíčeniu zabraňujú. Slniečko a jarná vlaha ho už prebudí.

Ktoré semená sa bez stratifikácie k životu neprebudia?


Sú to semená väčšiny drevín, ktoré pochádzajú z mierneho pásma. Napríklad až dva mesiace studenej stratifikácie vyžadujú žeriav a arónia, aspoň mesiac, a to skutočný mráz, vyhovuje ružiam (semenami má zmysel množiť hlavne pôvodné, botanické ruže). Chladom si musia prejsť i semená popínavých plamienkov, ginka, jablone, marhule, broskyne, liesky, hlohu, buku, smreka, borovice či vysokohorských skalničiek. Obdivuhodný spôsob klíčenia majú duby - žalude dokážu bez stratifikácie zapustiť korienok, ale nadzemná časť rastliny čaká, až žaluď prejde fázou chladu.

Ako správne stratifikovať?


Stačí krabička s mierne vlhkým (nie úplne mokrým) pieskom, ktorú uložíte do chladničky. Niektorým semenám stačí mesiac, iné potrebujú stráviť v chlade takmer pol roka. Pokiaľ si teda radšej predpestovávate rastliny zo semien sami a nebojíte sa experimentovať, časom by vám mohli v chladničke zaberať veľa miesta, je teda ideálne stratifikovať v zimných mesiacoch a krabičky umiestniť von.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa