×
Vyhľadávanie v blogoch

Ak chcete pestovať muškáty zo semienok, aby boli v lete bohaté a krásne kvitli, s výsevom neotáľajte

Keď si ich sami vypestujete, tak silné a husté rastliny, obsypané desiatkami kvetov budú zdobiť vaše okná a balkóny. V polovici januára je ten pravý čas na výsev. Pestovanie zo semienok je síce trochu náročnejšie, ale výsledok bude stáť určite za to.

V ponuke nájdete pelargóniu previsnutú, ktorá je vhodná hlavne do závesných nádob, ale aj pelargóniu vzpriamenú, ideálnu do truhlíc

Základom pestovania je totiž kvalitné osivo. Semená nebývajú lacné, ale ak dodržíte správny postup pri výseve a následnú starostlivosť, úspech bude zaručený. Muškáty ideálne vysievame v januári až februári. Ak budú mať dobré svetelné podmienky, správne hnojenie a teplotu okolo 20 °C, vykvitnú už v máji. Svetlé stanovisko je pre sadeničky nevyhnutné, inak by sa vyťahovali za svetlom. Semienka môžete zasiať priamo do substrátu, je ale lepšie ich nechať najskôr naklíčiť v miske na vlhkom filtračnom papieriku, prikryté perforovanou fóliou, začnú klíčiť za 3–7 dní.

Semenáčiky opatrne preneste pinzetou do pripraveného substrátu. Ukladáme ich plytko, vzídenými prvými klíčnymi lístkami nad povrch. Na výsev použijeme pestovateľský substrát s nízkym obsahom živín a prísadou rašeliny, ktorý pred použitím dôkladne sparíme, napr. v plátennom vrecku v trúbe alebo sterilizačnom hrnci pri teplote asi 90 °C po dobu 20 min. Vydezinfikujeme aj nádoby, ktoré pre výsev budeme používať. Po celú dobu pestovania by sa denná teplota mala pohybovať okolo 20 °C. V noci môžu byť teploty o trochu nižšie.

Najdôležitejšie je, aby boli sadeničky pelargónií po celý čas na svetlom mieste, čo najbližšie pri okne, stačí asi tak 8–10 centimetrov. Približne po 2 mesiacoch, keď už majú rastlinky niekoľko zelených lístkov, ich presaďte do kvetináčov s priemerom asi 11 centimetrov. To už do substrátu bohatšieho na živiny, najvhodnejší je substrát priamo určený na pestovanie muškátov (i ten radšej sparte a kvetináče vydezinfikujte). Malé rastlinky hnojíme od doby, keď majú asi 5 pravých lístkov s veľkosťou 50-centovej mince či euromince, akýmkoľvek tekutým plným hnojivom vhodným pre pelargónie. Nezabudnite ani na zálievku, tá musí byť úmerná, aby substrát nebol ani preschnutý, ani premokrený. 

O pár týždňov už budete mať košaté kríky s prvými kvietkami. Tretie presadenie bude už do truhlíc, to ale až po "troch zamrznutých". 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa