×
Vyhľadávanie v blogoch

Dlhoveká trvalka do záhrady bez nutnosti presádzania ? Aj také sa nájdu, pestujte pivonky.

Pivonky sú dlhoveké trvalky, ktoré sa pestovali už pred takmer dvoma tisíckami rokov, v Európe sa objavili až v stredoveku. Najobľúbenejšie boli plnokveté odrody, ktoré stále v ponuke prevažujú, ale v posledných rokoch si získavajú stále väčšiu obľubu pivonky s kvetmi jednoduchými či poloplnými, ktorých priemer býva viac ako pätnásť centimetrov (existujú aj odrody s kvetmi až dvadsaťcentimetrovými), s bonusom príjemnej vône. Všetky druhy rastú pomaly, trvá im minimálne tri roky, než začnú kvitnúť a neznášajú presádzanie. Pôda by mala byť priepustná a výživná, teplejšia a chránená poloha na miernom slnku alebo v polotieni.

Najskôr zo všetkých kvitne jemne pôsobiaca pivonka tenkolistá (Paeonia tenuifolia), rastlina dorastajúca výšky do pol metra. Listy sú podobne strihané ako u feniklu, jednotlivé kvety plné a veľké, v sýto červených odtieňoch.

Po polovici mája rozkvitá vonnými, do fialova sfarbenými plnými kvetmi (sú aj odrody biele a ružové) pivonka lekárska (P. officinalis) a s tmavo-zelenými lesklými listami.

Najmohutnejšia je pivonka bielokvetá (P. lactiflora), ktorá rozkvitá od druhej polovice mája do konca júna. Z pôvodného druhu je vyšľachtených najviac farebných odrôd, a to v bielej, fialovej a červenej farbe, s kvetmi poloplnými alebo plnými.

  • kvety jednoduché - miskovitého tvaru s jedným či dvoma radmi zvlnených korunných lístkov a nápadnými tyčinkami uprostred kvetu (napr.'Patio Dublin')
  • kvety poloplné - podobné ako predošlé, mávajú však tri rady korunných lístkov (v tmavo ružovej farbe je to napr. 'Cora Stubbs', vo svetlo ružovej 'Westener' alebo v čisto bielej 'Hawaian Sun', svetlo-ružové kvety so žltkastým stredom 'Bowl of Beauty').
  • kvety plné - bývajú okrúhle, s jedným alebo dvoma vonkajšími radmi veľkých korunných lístkov, ostatné sú hustejšie, zmenšujú sa k stredu a vypĺňajú zvyšok kvetu tak, že tyčinky takmer zanikajú. Niektoré odrody sú dvojfarebné, akoby žíhané - napr. červeno-biela 'Gay pare' či bielo-červená 'Madame Jules Dessert'. Zaujímavo vyzerá lososová odroda 'Pink Hawaien Coral', 'Lady Anna' poteší milovníkov ružovej farby, tmavo ružová 'Dr. Alex Flamming', 'Patio London Big Ben' aj odroda 'Rubra Plena' (červená) a 'Alba Plena' (biela) krášlili už záhradky našich babičiek a prababičiek.
  • kvety sasankovité - typické pre japonské pivónie a kultivary z nich vyšľachtené, stred kvetu vypĺňajú korunné lístky vzniknuté z tyčiniek.
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa