×
Vyhľadávanie v blogoch

Ak budete konzumovať cesnak, nebudete potrebovať antibiotiká

Cesnak je v ľudovom liečiteľstve používaný zrejme už viac ako 4000 rokov, jeho divo rastúcich predkov je teda pomerne náročné s istotou určiť, predpokladá sa však, že to bol 'Allium sativum ssp. Longicuspis'. Divo tento druh dodnes rastie v západnom Ťan-šane a podobné typy boli tiež nájdené pri zberných expedíciách v Kazachstane a Uzbekistane. Podľa niektorých názorov môže byť predkom dnes známeho cesnaku kuchynského v strednom a východnom Turecku divo rastúce 'Allium tuncelianum'. Predpokladá sa, že európske kultúry cesnak prevzali od Rimanov, v Egypte bol známy už okolo roku 3000 pr. N. L., V Grécku potom asi o 2000 rokov neskôr.

Cesnak je tvorený 65% vodou. Sušina je potom tvorená sírnatými silicami, bielkovinami, vlákninou, fruktózou, voľnými aminokyselinami, pomerne veľkým množstvom saponínov, fosforu, síry, draslíka, selénu, zinku a vitamínov, predovšetkým vitamíny skupiny B.

Odpradávna sa cesnak využíva v ľudovom liečiteľstve. Od nepamäti boli známe jeho pozitívne účinky v boji proti črevným ochoreniam, antiparazitné a diuretické účinky. Podobne boli v tomto období v Indii vyzdvihované účinky cesnaku pri liečení ochorení srdca a artritických ťažkostiach. Dodnes sú uznávané jeho antibakteriálne a antiseptické účinky, ktoré sú predovšetkým spojené s produktami hydrolýzy sírnatých silíc alliin a alicínu. Potvrdený bol aj priaznivý účinok cesnaku na metabolizmus lipidov, čo pomáha pri znižovaní vysokej hladiny cholesterolu v krvi. Cesnak má aj hypoglykemický a protinádorový efekt a veľmi pozitívne pôsobí na imunitný systém.

Ak si budete cesnak pestovať sami, môžete vyberať z odrôd paličiak alebo nepaličiak. Nepaličiaky sú menej náročné na pestovanie a pestovateľsky spoľahlivejšie. Zvyčajne vytvárajú viac menších strúčikov, ktorých počet je závislý na odrode, a pohybuje sa medzi 10 a 20 strúčikmi v cibuli. Nepaličiaky ďalej delíme na širokolisté ozimné nepaličiaky a na úzkolisté nepaličiaky, ktoré možno vysádzať tak na jeseň ako i na jar. Všeobecne najdlhšiu skladovateľnosť majú úzkolisté nepaličiaky. Najskoršou odrodou, ktorá je k dispozícii na našom trhu je Bjetin, zbiera sa už začiatkom júla, z nepaličiakov je to potom odroda Anton, ktorá sa zbiera len o pár dní neskôr ako Bjetin, najneskoršími sú odrody Benátčan, Japo II a Mirka, ktoré sa zberajú až koncom júla alebo začiatkom augusta.

Pri pestovaní je potrebné dodržať niekoľko zásad:

  • pokiaľ cesnak vysádzame na záhon po nejakej predplodine, nemala by byť rovnakej čeľade ako cesnak, teda cibuľa, pór, pažítka atď.
  • pri zakladaní nového záhonu "na zelenej lúke", je potrebné pôdu zrýľovať alebo zorať už 4 mesiace pred výsadbou cesnaku.
  • na jednom pozemku ho nepestujeme opakovane každý rok, hrozí nielen únava pôdy a postupné zníženie výnosov, ale najmä zamorenie pôdy chorobami a škodcami (odstup medzi pestovaním cesnaku na rovnakom pozemku sa odporúča 4 roky).
  • ideálnou predplodinou sú napr. zemiaky, po ktorých je pôda dobre prehnojená a hlboko spracovaná.
  • stanovište by malo byť slnečné, pozemok by nemal byť premokrený, cesnak znesie ako piesčité, tak i ťažké pôdy.
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa