×
Vyhľadávanie v blogoch

Najvyšší čas na výsev, ak chcete pestovať papriky od semienka

Papriky patria k najobľúbenejšej zelenine, ich chute sú rovnako rozmanité, ako farby a tvary. Vlastné plody budú chutiť lepšie, navyše ušetríte, ak si sadeničky vypestujete už od semienok.

Vzhľadom k tomu, že majú dlhú vegetačnú dobu, je vhodné semená vysievať už vo februári. Semená vysievame do ľahkého substrátu. Klíčiace rastlinky potrebujú dostatok tepla (nad 22 ° C, najlepšie okolo 25 ° C) a svetla, ideálne je okenný parapet orientovaný na juh či východ. Okno by malo byť čisté a svetlo by nemala uberať ani záclona. Klíčenie trochu urýchlite namáčaním semien. Po vytvorení dvoch pravých lístkov, rastlinky prepichujeme do samostatných kvetináčov či téglikov. Von sa sadeničky paprík vysádzajú až v druhej polovici mája, kedy nehrozia prízemné mráziky.

Ak budete papriky vysádzať na vonkajšie záhony:

• minimálne 3 týždne pred výsadbou pripravený záhon prikryte čiernou mulčovacou fóliou, ktorá napomôže prehriatiu pôdy. Sadenice môžete vsadiť do otvorov v nej vystrihnutých, bude udržiavať teplo a brániť v raste burinám. Použiť je možné aj ďalšie mulčovacie materiály.

• jamky pre výsadbu pripravte dostatočne hlboké, papriky dobre zakorenia, do každej jamky pridajte lopatku kompostu, a napoly zasypanú sadenicu dôkladne prelejte, až potom pridajte zvyšok zeminy.

• vyberte im polohu chránenú pred vetrom, ideálne pri južne orientovanej stene.

• čím viac tepla, tým lepšie budú papriky prospievať - ideálne je spočiatku prekryť ich ľahkou, bielou netkanou textíliou.

• väčšinu odrôd môžete pestovať aj na terase či balkóne, v dostatočne hlbokých nádobách s priemerom aspoň 25 cm.

• rastliny vysádzame do sponu okolo 40-60 cm, podľa výšky odrody. Papriky v skleníku alebo fóliovníku

• kvitnúcimi rastlinami občas zatraste, pre lepšie opelenie, alebo peľ prenášajte štetcom z kvetu na kvet.

• papriky sú v skleníku či fóliovníku chránené pred dažďom a preto ich nenapadajú hubové choroby, navyše teplé skleníkové podnebie paprikám svedčí a plodov sa tu dočkáte skôr. Pozor ale na roztoče.

Papriky potrebujú pravidelnú zálievku tak, aby bol substrát stále mierne vlhký (nie premokrený), najmä keď sa tvoria plody, potrebuje rastlina naozaj dostatok vlahy, aby boli veľké a šťavnaté a nezasychali im špičky. Plody papriky nasadzujú, až keď sa teplota vyšplhá nad 18 ° C. Papriky pestované v nádobách je potom najlepšie zalievať denne.

Aby bola úroda bohatá, napomôže aj výživná pôda a pravidelné prihnojovanie. Pri nasadzovaní plodov je vhodné paprikám pridávať hnojivo s vyšším obsahom draslíka, ktoré podporuje vyzrievanie kvalitných plodov, nevhodné sú dusíkaté hnojivá, ktoré zbytočne podporujú tvorbu listov.

S výnimkou kríčkovitých malých odrôd, potrebujú papriky oporu. Zvlášť mäsité, rajčiakové plody paprík sú značne ťažké a rastliny by sa pod ich ťarchou mohli zlomiť. Vyviazanie rastlín k opore plody drží aj vyššie nad zemou, čo je dobrou prevenciou hniloby, listy tiež vytvoria vzdušnejšiu štruktúru a rastliny sú menej náchylné k hubovým ochoreniam.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa