×
Vyhľadávanie v blogoch

Bonsai - strom v miske (pestovanie izbových a vonkajších bonsajov)

Bon znamená miska a sai strom (alebo tiež vsádzať). Jedna z definícií hovorí, že bonsaj je miniatúrny strom pestovaný v miske, ktorý je rôznymi bonsajovými technikami tvarovaný tak, aby navodzoval ilúziu starého stromu. Umenie tvarovania stromov pochádza pôvodne z Ázie. Hoci sa spája bonsajistické umenie skôr s Japonskom, vzniklo pôvodne v Číne a všeobecná zásada pestovania stromov v nádobách sem bola možno prinesená ešte oveľa skôr z Indie. Bonsaj môže vyjadrovať bojovnosť, harmóniu, bujnosť alebo hravosť a vypovedať tak aj príbeh o pestovateľovi samotnom.

Rozlišujeme izbové bonsaje a bonsaje vonkajšie. Za izbové sa považujú rastliny zo subtropických a tropických klimatických oblastí. Po celý rok ich pestujeme v byte, v letných mesiacoch ich môžeme umiestniť na balkón, terasu alebo verandu. Pozor pritom dávame na náhly prechod z bytu do vonkajších priestorov - plné, ostré slnko môže listy spáliť. Rastliny, ktoré ponechávame celoročne v byte, staviame blízko okna, na miesto chránené pred úpalom a prievanom. V zimnom období znesú bonsaje skôr menej svetla ako horúci vzduch od kúrenia a studený vzduch od okna. Ľahko problematická môže byť zálievka a to najmä z toho dôvodu, že sú bonsaje pestované v plytkých miskách. Rastliny sa musia zalievať viac či menej pravidelne a až na výnimky vyžadujú vlhký substrát, nie však trvalo premokrený. Ak rastlina z nejakého dôvodu zhodí listy, musíme tomu po tento čas, prispôsobiť aj zálievku. Ak by sme ju polievali stále rovnako alebo dokonca viac, mohlo by sa stať, že začne zahnívať. Voda na zalievanie by nemala byť ani príliš studená, pretože z nej bonsaj nemôže dobre prijímať vodu. Voda na zálievku by mala mať izbovú teplotu.

Bonsajom neprospieva v zime suchý vzduch od ústredného kúrenia, vyhovuje im vzdušná vlhkosť 40 až 50%, ktorá je vhodná aj pre človeka. Odporúča sa dať v zime do miestnosti elektrický zvlhčovač vzduchu alebo odparovacie nádoby (vlhkosť možno ale zvýšiť aj sušením bielizne na radiátoroch). Všetkým izbovým bonsajom prospieva tzv. letnenie. V máji alebo najneskôr v júni prevedieme kompletnú defoliáciu (ostriháme všetky listy a ponecháme len stopky). Takto "ošetrenú" rastlinu vynesieme na plné slnko, rastlina za krátku dobu znova obrastie a to aj zo "spiacich púčikov" (nové listy budú menšie a bude ich viac). Toto môžeme ale urobiť len vtedy, ak je rastlina v dobrej kondícii a má dostatok svetla a tepla. Na "vonkajšom byte" môžeme ponechať rastliny až do jesenných mesiacov (september - október), potom rastlinu znovu premiestnime na svoje miesto. "Izbové rastliny" sa môžu rezať, strihať, zaštipovať,
drôtovať a niekedy aj presádzať v ľubovoľnú ročnú dobu, najlepšie však v marci alebo apríli.

V prípade vonkajších bonsajov je jednou z najdôležitejších úloh správne zvolené umiestnenie bonsaja. Správny výber stanoviska zaistí zdravý rast bonsajov. Vonkajšie bonsaje je vhodné umiestniť na rôznych policiach, laviciach na viditeľnom, slnečnom alebo polotienistom mieste, podľa druhu. U niektorých je nutná zimná ochrana, ktorá sa líši podľa druhov bonsajov a podľa toho, aká tuhá je zima.

Bonsaje majú len veľmi obmedzené množstvo substrátu, preto je veľmi dôležité substrát, v ktorom rastú, dopĺňať živinami. Aby sme u bonsajov udržali ich charakter, musia sa tvarovať - ​​ako prvý sa tvaruje kmeň, až potom vetvy. Pre udržanie alebo vylepšenie tvaru bonsaja je rez a drôtovania veľmi dôležité.

Štítok: Rastliny
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa