×
Vyhľadávanie v blogoch

Cesnak - pripomeňme si základy jeho pestovania?

  • Pre cesnak vyberieme stanovisko na slnečnom mieste, pôda by nemala byť premokrená. Bude prosperovať ako na piesočnatých, tak aj na ťažkých pôdach.
  • Nesadíme ho po predplodinách rovnakej čeľade, ako je cibuľa, pórpažítka atď. Ideálny nie je ani hrách, po ktorom býva cesnak veľmi napádaný fuzáriom. Pozor na zaplavenie ozimnými obilninami.
  • Najvhodnejšou predplodinou sú asi zemiaky. Pôda je po nich dobre prehnojená a kvalitne hlboko spracovaná. Po jahodách cesnak sadíme iba za predpokladu, že neboli napadnuté háďatkom zhubným.
  • Na jednom pozemku nepestujeme cesnak opakovane každý rok. Rizikom je únava pôdy, postupné zníženie výnosov, ale tiež najmä kontaminácia pôdy chorobami a škodcami. Odstup medzi pestovaním cesnaku na rovnakom pozemku je ideálne 4 roky.
  • Cesnak neznáša priame hnojenie čerstvým hnojom, zároveň je však pomerne náročný na obsah živín v pôde, preto sa radí do druhej trate. Pred výsadbou môžeme na pozemok aplikovať odležaný hnoj iba za predpokladu, že bude dobre rovnomerne premiešaný s ornicou. Možno tiež hnojiť kompostom, močovkou alebo použiť zelené hnojenie. Z priemyselne vyrábaných hnojív je možné použiť kombinované hnojivá s obsahom síry. Hnojivá vyberáme tiež s nízkym obsahom chlóru, ktorý cesnak nemá rád. K hnojeniu je vhodný napr. Cererit, menej vhodné je naopak NPK, ktoré obsahuje draslík vo forme chloridu draselného.
  • Ozimné odrody sadíme čo najneskôr, t. j. koncom novembra alebo v decembri v závislosti od počasia a od polohy pestovateľského pozemku. V čase výsadby, by sa mala pohybovať teplota trvale pod 9°C. Ide o prevenciu proti fuzáriu, ktoré pri tejto teplote nie je v pôde aktívne. Jarné odrody vysádzame od jesene až do jari. Z jesennej výsadby je zvyčajne vyšší.
  • Pozemok udržiavame v nezaburinenom stave, volí sa väčšinou vzdialenosť 25-50 (ale aj 60) cm. Vzdialenosť rastlín medzi riadkami udržiavame na 8-15 cm v závislosti na odrode a zvolenej vzdialenosti riadkov.
  • Strúčik zasadíme dostatočne hlboko. Nad zasadeným strúčikom by mala zostať 6-10cm vrstva pôdy. Čím cesnak vysadíme hlbšie, tým je počas následnej vegetácie rastlina menej vystavená stresu, výkyvom teplôt a vlhkosti.
  • Najvhodnejšia je ručná výsadba.
Štítok: Zelenina, cesnak, pestovanie
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa