×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako na úspešné pestovanie paradajok na balkóne?

Pre úspešné pestovanie paradajok na balkónoch je najdôležitejším kritériom voľba miesta. Paradajky neznášajú prílišnú vlhkosť, milujú slnečnú polohu. Ideálny je balkón orientovaný na juh alebo západ, navyše zakrytý strechou. Ak strecha chýba, rastliny umiestnite tak, aby im pri daždi nestekala voda na listy, napríklad ku stene. Tá bude navyše kumulovať teplo, keď bude vyhriata od slniečka.

Aby sadenice neboli polievané na list, predovšetkým z dôvodu ich ochrany pred zvýšeným rizikom napadnutia plesňou zemiakovou, využívame na pestovanie samozavlažovacie kvetináče. Kríčkovým paradajkám postačí kvetináč, na paradajky kolíkové, použite kvetináče s minimálnym priemerom štyridsať centimetrov a hĺbkou tridsať centimetrov (čím väčšia a hlbšia nádoba bude, tým lepšie).

Zamerajte sa na výživu- paradajka je pomerne náročnou rastlinou. Pôda musí byť záhrevná, dostatočne zásobená živinami. Na pestovanie je vhodný substrát pre plodovú zeleninu, ak nie je k dispozícii tak klasická záhradná zemina. A nesmie vám chýbať maštaľný hnoj, ktorý sa predáva aj v malom balení upravený do granúl. Ten dáme do spodnej časti pestovateľskej nádoby, zvyšok doplníme pripravenou zeminou. Paradajky môžeme pravidelne prihnojovať kvapalným hnojivom v zálievke (Substral, Hoštické, Forestina).

Pre pestovanie kolíkových paradajok na balkóne vyberte niektorú z hybridných odrôd (obzvlášť odolnou a dobre rastúcou je 'Start F1', ktorá dobre plodí a znáša aj niektoré pestovateľské prehrešky, 'Bejbino F1','Perun F1','Toro F1'), z kríčkových paradajok sa pre pestovanie v nádobách najlepšie hodí napr. kultivar 'Vilma' (zhruba štyridsať centimetrov vysoká, silne plodiaca odroda typu cherry), 'Cherrola', 'Gold Krone', 'Tumbling Tom', 'Minigold'.

Napriek všetkej starostlivosti môže aj paradajky na balkóne napadnúť nejaká choroba:

  • Čerň paradajková (žlté škvrny na listoch, zasychanie) - prevenciou je vetranie, výmena zeminy, možno použiť Kuprikol.
  • Pleseň zemiaková (šedozelené škvrny na listoch a plodoch) - prevenciou je nezalievať na list, ochrániť rastliny pred dažďom, postrek prípravkom Kuprikol.
  • Praskanie plodov paradajok (zrelé plody praskajú a kazia sa) - plody žať prebierkou, prasknuté včas spotrebovať.
  • Škvrnitosť paradajok (tmavohnedé škvrny na plodoch) - prevenciou je nezalievať na list, ochrániť rastliny pred dažďom, postrek prípravkom Dithane.
  • Vädnutie paradajok (rastlina odspodu usychá) - neprelievať, postrek prípravkom Kuprikol.
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa