×
Vyhľadávanie v blogoch

Vysoké kostrnky kvitnúcich trvaliek záhradu skrášlia

Vysoké kostrnky kvitnúcich trvaliek zaplnia medzeru medzi nízkymi bylinami a stromovým poschodím, dodajú patričnú hĺbku a zafarbenie hociktorým záhonom.

Pár tipov na ich pestovanie:

  • rastliny vysádzame väčšinou ako malé sadeničky, čo môže zvádzať k ich zlému umiestneniu. Je nutné počítať s tým, že sa časom rozrastú do veľkých trsov (ako by inak uživili svoje vysoké rozmerné kvetenstvo). Ak nimi vyplníme úzke medzery alebo ich napcháme tesne vedľa plotu, kde sa im rozhodne nebude dariť a vlastnou vinou tak prídeme o tú nádhernú záplavu kvetov.
  • vysokému kvetenstvu je niekedy potrebné poskytnúť oporu.
  • optimálne umiestnenie pre nich sú voľnejšie priestranné záhrady alebo prechod medzi trávnikom a vysokými stromami (obdivovateľ od nich musí mať patričný odstup).
  • pred výsadbou stanovisko zásobte veľkým množstvom živín, pretože na týchto miestach porastú po dlhú dobu. Vykopeme dostatočne hlbokú jamu a naplníme ju dobrou humóznou zeminou zmiešanou s vyzretým kompostom.
  • pozor - niektoré kvitnúce trvalkové krásky môžu byť jedovaté alebo napríklad spôsobovať alergiu. V prípade, že máte malé deti, si potom radšej také druhy nezaobstarávajte.
  • pri správnom výbere je možné trvalkami pokryť aj veľké plochy, inak ťažko prístupné a nevyhovujúce iným rastlinám, vďaka ich ľahkému rozrastaniu.

K najznámejším vysokým trvalkám patrí stračka záhradná (Delphiniumcultorum), zaobstaráte ju hneď v niekoľkých farbách: bielej, ružovej alebo s farebnými okami či v jemnej lila farbe. Ak ste fanatikov ružovej až fialovej farby, môže vás osloviť šuškarda klasnatá (Liatrisspicata). Rozmerným a pevným kvetenstvom broskyňovej farby sa pýši Rodgersiepinata, slovenský názov nemáme pre Physostegii, na kráse jej to však neuberá.

Na pokrytie veľkej plochy je ideálny vlčí bôb (Lupinuspolyphyllus), jeho rôznofarebné kvetenstvo dokáže ozdobiť aj inak ťažko využiteľnú stráň. Kvitne v ružovejmodrofialovej alebo aj v bielej farbe. K ďalším takým môžeme zaradiť mohutné fakle (Eremurushybr.), poeticky ho nazývame Kleopatrina ihla. Skvele sa budú vynímať a farebne odrážať od sýtej zelene ihličia biele astilby (Astilbe) a udatne lesné (Aruncussylvestris ). Ladné zvončeky alebo naprstník veľkokvetý (Digitalisgrandiflora) vyniknú napríklad v záhone nižších letničiek.

Či už si vyberiete akúkoľvek trvalku, doprajte jej priestor, aby sa mohla plne rozvinúť a do detailu ukázať krásu zaujímavo tvarovaných, robustných listov či silu vysokého kvetenstva.

Štítok: Okrasné květiny
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa